вторник, 24 юли 2018 г.

В Кайнарджа деца пяха, танцуваха и рисуваха мира


На 21.07.2018 г. по случай 244 години от сключване на Кючуккайнарджанския мирен договор в парк „Историческа чешма” в с. Кайнарджа бе първият по рода си Фестивал на мира „В песен, слово, шарка – мирът да грее ярко”. В него се включиха над 200 участници, повечето от които от  1 до 18 г.
 
Община Кайнарджа провежда този фестивал в рамките на програма, посветена на мирния договор от 1774 година, включително и като член от 2015 г. насам в Асоциация „Европейска мрежа – места на мира“, обхващаща общини, неправителствени организаци и граждани от цяла Европа. По право членовете са свързани с т.нар. места на мира, т.е.- населени места, където са приключвани войни и са сключвани споразумения или договори за мир. На последната до момента 11-а конференция на Асоциацията, проведена в Букурещ, се взе решение за по-активна дейност сред подрастващите.
 
Уникалното за Кайнарджа събитие, уважено с присъствие от областния управител Ивелин Статев, бе тържествено открито с химна на Република България и със слово от  госпожа Валентина Токушева – заместник-кмет на община Кайнарджа.
 
Представителят на държавната власт за област Силистра поднесе букет на скалата, на която е подписан мирният договор с подписите на Генерал фелдмаршал граф Пьотр Румянцев от името на Руската ивмперия, и от Великия везир на Османската империя Мехмед паша.
 
От официалната трибуна  господин Статев приветства децата за участието им и поясни, че мирът е най-святото и необходимо нещо, за съхраняването на което трябва да бдим във всеки момент. Той пожела на участниците крепко здраве и щастие, и незабравим мирен ден при провеждането  на първия фестивал на мира в Крайдунавска Добруджа и в България.
 
Пред аудиторията бе представен и поздравителен адрес от Едуардо Бассо, който е председател на асоциацията „Европейска мрежа МЕСТА НА МИРА”. Той силно подкрепя първия фестивал на мира в Кайнарджа и продължението му в предстоящите години, поощрява също работата с децата и младежите, както и популяризирането на културата на мира сред общността.
 
Дафинка Станева, която е уредник  на Туристическия посетителски център Кайнарджа, разказа на децата любопитни факти от историята на сключване на мирния договор и също им пожела весело и жизнерадостно участие във фестивала на мира.
 
Фестивалната програма беше водена от инж. Бонка Йорданова от Общинска администрация Кайнарджа, заедно с нейните малки помощници с талант на поети – Михаела Милкова, Георги Георгиев, Наталия Енчева и Радина Красимирова. При откриването бяха произнесени „Цитати за мира” на световноизвестни личности като Джон Ленън, Майка Тереза, Роналд Рейган, Махадма Ганди и др.
 
Категориите „песен” и „слово” от  фестивала бяха представени чрез  великолепни танцово-музикални композиции и „слова за мира” от децата на  трите основни училища на община Кайнарджа – ОУ „Цанко Церковски” в с. Средище, ОУ „Черноризец Храбър” в с. Кайнарджа и ОУ „Васил Априлов” в с. Голеш. На повечето от произнесените „слова за мира” автори бяха самите преподаватели, подготвили танцово-музикалните им програми, а някои от словата представляваха  „Рими на мира“.
 
Във Фестивала на мира с голяма обич и желание участваха представители на три поколения – баби, майки и млади момичета и момчета  - те се включиха в кулинарен конкурс за традиционни добруджански тестени изделия (пити, погачи, баници, кексове, сладкиши, торти и други всевъзможни вкусотии).
 
В класирането се състезаваха само деца и така първо място зае Димитър Димов, втори е кулинарният дует „Даная и Карина”, а трето място си поделиха четири неразделни приятелки – Радина, Христина, Наталия и Михаела.
 
Най-интересната част от фестивала се състоя в категорията  „шарка”, обхващаща прилагане  на творчеството на децата в много области – „рисунки”, посветени на темата „Мир и благоденствие”, които децата бяха нарисували още в края на учебната година с разнообразна техника и материали.
 
По време на фестивала тези рисунки бяха показани като фон на сцената за танците; „рисунки на асфалт”  с цветни тебешири и „работилнички за мир”, в които всяко дете имаше възможност да сътвори от разнообразни и многобройни материали – корабчета и лодки на мира; ракети и самолетчета на мира; други разнообразни послания за мир, които весело изпращаха във въздуха или пущаха във водата, или ги поставяха на видно място, за да стигнат посланията им до повече хора от целия свят.
 
Децата, дошли с велосипеди, имаха възможност да поставят началото на „Щафета на мира”, очертавайки осморки около големи букви „М”; „И” и „Р”, която  ще продължи на 21.09.2018 година, когато е международният ден на мира – до истинската чешма, намираща се между селата Светослав и Кайнарджа, където е подписан Кючуккайнарджанския мирен договор от 1774 година.
 
Накрая  на събитието, след изпращане на посланията за мир под най-разнообразна форма, всички получиха грамоти за участие във фестивала, подаръчни комплекти с разнообразни материали за рисуване и апликации, за да могат да направят своя самостоятелна „Работилничка за мир”, и се почерпиха с вкусотиите от кулинарната изложба, както и с почерпката от община Кайнарджа - специално изработена бисквитка с логото на асоциацията „Европейска мрежа МЕСТА НА МИРА” и надпис:  „КАЙНАРДЖА Е МЯСТО НА МИРА”.
 
По информация от Общинска администрация Кайнарджа, изготвена от инж. Бонка Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар