неделя, 22 юли 2018 г.

Възможностите за индустрия в регионите на Силистра и Бургас на българо-турски бизнес форум


Наскоро 200 компании от България и Турция взеха участие в поредния голям бизнес форум, организиран от Българско-турската търговско-индустриална камара, създадена преди 5 години. 

Той бе проведен в столицата на България със съдействието на търговската канцелария при посолството на Република Турция в София, научаваме от публикация в сайта на БТТИК www.bgtrchamber.com. 

Делегации на търговско-промишлените палати от Бурса, Одрин, Чорлу, Узункьопрю, Къркларели и Кешан се включиха в събитието.


Форумът беше открит и ръководен от изпълнителния директор на Камарата Венцислав Венков. 

Председателят на УС на Камарата Едис Емре се спря на възможностите и приноса, които тя дава в този процес, и наблегна, че стремежът й е да помага на фирмите, работещи в България, както и да привлича нови инвеститори от Република Турция: „Ние споделяме виждането, че по-добър бизнес означава по-добър живот и ще правим всичко възможно да го постигаме“.


Тази есен е предвиден още един българо-турски бизнес семинар по идея на БТТИК и ТИК Чорлу, която т.г. навърши 60 години), на който ще бъдат представени възможностите за бизнес в два български региона - Силистра и Бургас, вкл. и на територията на съответните индустриални зони. Подобен е имало в Чорлу през м. февруари 2018 г. с главна тема: „Как се прави бизнес в България?“, за да бъдат намирани лесно кратките и полезни пътища за решаване на организационни и бизнес въпроси, за намиране на партньорства и за осъществяване на общи икономически проекти (търговия, производство).

Посещение на български журналисти от София, Шумен, Пловдив, Бургас, Силистра и др. градове бе проведено на 19-20 юли т.г. в град Чорлу с организацията на Българско-турска търговско-индустриална камара със седалище град Шумен по покана на колегите им от Търговско-индустриална камара в град Чорлу, област Текирдаг (председател Изет Волкан).

Поводът бе свързан с отношенията между двете организации, както и предстоящият от 30 юли до 5 август в района на МОЛ Орион в Чорлу Международен търговски и селскостопански панаир в един от най-развиващите се градове в турска Тракия (щандовете им ще бъдат на площ от ок. 30 хиляди квадратни метра). При откриването му ще пее фолк певецът Тони Стораро.

В панаира ще се включат 200 търговски представители и се очаква проявата да бъде посетена от над 100 000 души, вкл.  и от България, откъдето са планирани гости с над 300 автобуса от различни краища на страната. Ще има много щандове с различни стоки: от детски играчки до текстил, както още продукти от селското стопанство, химията, хранително-вкусовата промишленост, но и автомобилостроенето.

Това стана ясно на специална пресконференция, дадена за българските журналисти, както и да техните колеги от южната ни съседка. Публикация в www.milliyet.com.tr потвърждава, че според председателя на Камарата г-н Волкан, който е наследник на изселници от България (Добрич) и е възпитаник на учебни заведения във Великобритания и САЩ: „Ние сме над средното ниво на Турция като търговска индустрия в нашия регион и предлагаме много възможности за хората. Нашата цел е да им предложим да прекарат приятно времето си, но и да имат достъп до стоки на достъпна цена, отворени сме към останалата част на Турция и към нашите съседи, вкл. от България“. 


За привличане на българи в магазинните мрежи в нашата страна са разпространени рекламни материали. Идеята на организаторите на панаира е да надминат Одрин по брой посетители с търговска цел, разчитайки на благоприятна за клиентите икономическа обстановка – евтини, но качествени продукти. Според статистиката, 500 хил. души посещават Одрин всяка година, като голяма част от тях са българи, съчетаващи пазаруване с културен туризъм – в този известен град, който е част от нашата история в миналото, има българска църква и известна джамия.

От направената презентация стана ясно, че със своите многобройни фабрики (от тях за текстил – над 700, близо 100 са в кожената индустрия, около 20 произвеждат брашно, 10 – олио, около 40 - хартияЧорлу е на 4-о място в страната по този показател и №1 по ръст на икономическо развитие. Градът е на 28-о място по размер на направените инвестиции и на 29-о м. – по износ. Производители от Чорлу, вкл. на селскостопанска техника, участват и на Международния панаир в Пловдив. 


По уикипедия на български, турски и английски езици: Заради бързото си развитие Чорлу е наричан Малкият Истанбул, намирайки се на 120 км от Мегаполиса. Тук обаче е първата и единствена летищна писта, свързваща Тракия с Анадола по въздух, като се предвижда в скоро време да има полети и за България. Засега негови побратими има в Турция, САЩ, Канада, Македония, Косово, Гренада, и...Индонезия.

По официални данни в града живеят 235 хил. души, но се твърди, че в действителност са много-много повече, вкл. и не малко български изселници, голяма част от които работят в производството и в сферата на услугите. Планира се през 2025 г. тук, където се „срещат“ 3 морета – Егейско, Мраморно и Черно,  да живеят 600 хил. души, като голяма част от тях са и ще бъдат повече от източните части на страната. Заради бързото си развитие изведнъж се оказало, че градският затвор и 5-и армейски корпус се оказват в самия град, преди са били извън него.

За сравнение: през 1762 г. тук живеят 3 000 турци, 250 гръцки семейства, още арменци и евреи. През 1892 г. - над 11 000 души от различни народности. През 1990 г. - 75 000. На практика в момента градът е доста по-голям от Текирдаг и Одрин, реално е с повече население от 77 провинции.

Реликви от бронзовата епоха са открити в различни райони на Тракия, включително Çorlu (Çor - "безплодно и безполезно"...място), а през 1000 г. пр.н.е. районът е фригийско-гръцка колония, наречена Tzirallum, Tzirallun или Tzirallon (Τζιραλλονό). След това районът е контролиран от гърци, перси, римляни и византийци. По време на римско и византийско време градът бил наричан Tzouroulos или Syrallo. Zorolus е титулярна епископия на Католическата църква. Продължава да бъде важен гарнизон на турската армия.

Имало е 3 джамии (най-старата е от 1453 г.), гръцка и арменска черкви, медресе и хан (страноприемница). През XIX век в две махали на града живеят и български преселници от Странджа, Средна гора и СевлиевоГрадът е преживял всички възможни нашествия в района - при  гърци, скити, персийци, римляни и византийци. В периода на Османската империя е място  на важни исторически събития - резиденция е на главния път от Анадола до границата с Румелия.

В първия период на Балканската война - 1912-1913 г., седалището на командването на Османската източна армия е в Чорлу. По-късно е бил под гръцка окупация, а в 19 в. временно е бил и под руско командване.

Районът е известен още с това, че е най-малката зона за валежи в Тракия, поради местоположението му във вътрешната част. А това, че се вписва между Черно море и Средиземно море, го превръща в зависими от оформящия се сред тях климатичен район: студеният въздух от север и въздушните течения от юг, Средиземно и Егейско морета определят регионалната климатична структура.




Няма коментари:

Публикуване на коментар