вторник, 31 юли 2018 г.

„Ротари клуб Силистра“ номиниран за „Почетна грамота“


„Ротари клуб Силистра“ е номиниран за „Почетна грамота“ заедно с още 43 клуба в страната от общо близо 90 структури на Дистрикт България 2482 към Ротари интернешинъл – най-голямата хуманитарна организация в света с 1,2 млн. членове, стана ясно при посещението в Силистра на Веселин Димитров – член на Ротари клуб „Бургас – Приморие“, управляващ за периода 1.07.2018 – 1.07.2019 г. българската ротарианска общност. 

Грамотата се дава на база покриване на определени критерии, като от тази година в световен мащаб президентът на РИ Бари Расин (Бахамски острови), чиято тема на годината се нарича „Бъди вдъхновението“, въвежда нови три вида грамоти – златна, сребърна и платинена.

В своята презентация пред 14-те членове на клуба гостът напомни, че е добре да се засили с финансови постъпления участието на силистренските ротарианци във Фондация „Ротари“, която миналата година навърши сто години и към нея доверието е най-голямо в света.

В момента България ползва средства по 4 гранта, като два от проектите са вече завършени, а предстои да се кандидатства по нови 3 глобални гранта, тъй като страната ни има натрупан достатъчен за тях актив. Теми са обобщени в 6 зони на фокус, сред които здраве, чиста вода, мир и др. Даренията за Фондацията са доброволен акт, както и подпомагането на Програмата „Полио+“, отнасяща се до унищожаването на полиомиелита навсякъде по света.

Ръководство на РК Силистра за 2018-2019 г.: Александър Сабанов - президент, Павлин Иванов - вицепрезидент, Йордан Георгиев - секретар, Свилен Съботинов - ковчежник, Николай Папазов - церемониалмайстор. От тази година в мандат на асистент на дистрикт-гуверньора за Зона 13 (Русе, Силистра и Тутракан - общо 4 клуба) влезе Николай Костов - паст президент на РК Силистра. 

В момента клубът довършва два проекта: монтаж на системи за пречистване на вода за пиене в основните училища "Иван Вазов" и "Отец Паисий", както още монтиране на няколко места в града на светещ соларен знак D17, съобщаващ за пешеходни пътеки пред училища. Средствата са събрани на последните два благотворителни бала - за Коледа 2017 и за Великден 2018.

В Силистра гостът от Бургас се срещна и беседва с областния управител Ивелин Статев, и участва в откриването на "Самолета_Мястото". Той посети също експозицията на Регионален исторически музей и крепостта "Меджиди табия".







Областният управител връчи за спомен на госта копие на уникалния слънчев часовник от древния Дуросторум, оригиналът на който се намира в РИМ Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар