четвъртък, 30 ноември 2023 г.

Нова предколедна проява на Ротари клуб Силистра и отново адресат са младите силистренци

На 9 декември 2023 г. от 19 ч. в Кафе Роял в Централ парк - Силистра е благотворителен коктейл на Ротари клуб Силистра с настоящ президент Димитър Тодоров. Проявата е срещу куверт от 70 лева на всеки приел поканата за участи в нея. Адресат на благотворителността са децата на Силистра в посока на тяхното емоционално здраве. Проектът, чието съдържание ще бъде представено на участниците в събитието, както и пред обществеността, е пореден в работата с подрастващи в крайдунавския град по инициатива на ротарианците от първия по рода си клуб в Крайдунавска Добруджа.

В навечерието на събитието, посветено на събирането на средства за новия проект, продължава финалната реализация на предишния, благодарение на който близо 600 деца от 5-и до 7-и клас от пет училища в Силистра преминават през осъществяван от кинезитерапевта Веселин Костов скрининг за профилактика на гръбначни изкривявания и по-точно за евентуална нарушена динамика.
Също свързани с деца и млади хора бяха и по-раншните проекти от последните години: ремонтиране и обновление на спортната площадка на Строителната гимназия с монтаж на осветление на соларна основа и първични очни прегледи от офталмолога д-р Ана Сапунджиева на над 800 деца от 1-и до 4-и клас във всички основни силистренски училища. Необходимо е да се уточни, че прегледите с медицинско съдържание се извършват по график на място в училищата след предварително съгласие на директорите на школските заведения и на родителите на децата.
За подкрепа на новата инициатива на Ротари клуб Силистра за участие ще бъдат поканени ръководителите на Областна и Общинска администрация, Общински съвет - Силистра, директори на училища и на регионални звена към министерства и държавни агенции. Разчита се за споделена съпричастност и от страна на хора от местния бизнес, интелектуалните среди, медиите и др.
През настоящата година бе чествана 90-ата година на ротарианското движение в България, започнало с първи клубове през 1933 г., съществували до 1945 г. Преди 30 години започва нов възстановителен процес, част от който станаха и учредители от Силистра през 2000 г., както и в Тутракан пет години по-късно. Двата добруджански клуба са част от голямото семейство на най-голямата хуманитарна организация Ротари Интернешинъл, редом с ротарианци от над 160 страни по света. По българското законодателство ротарианските клубове са със статут на неправителствени организации, регистрирани по Закона за юридическата лица с нестопанска цел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар