вторник, 14 ноември 2023 г.

Книга с колаж от над 3 000 хумористични творби в памет на известния силистренски лекар и общественик д-р Петко Енчев

 

В град Варна по повод третата година от кончината на известния в продължение на десетилетия силистренски лекар и общественик д-р Петко Енчев от печат излезе книгата „Намигване от рая“. В представянето неговите деца – инициатори на изданието, което е във вид на колаж, пъзел, калейдоскоп от над 3 000 кратки хумористични творби, включително карикатури във вид на изрезки от български вестници и списания, отбелязват, че д-р Енчев е родолюбец и патриот (вечно свързан с природата на Айдемир, Добруджа и река Дунав); деен общественик и трибун, както и истински хуманист с изключително чувство за хумор.

На заглавната корица четири снимки показват д-р Енчев в различни негови превъплъщения – делови и неформални. Над интригуващото заглавие на книгата е подредена малка снимка на оригиналната метална табелка с надпис с едри букви „Д-Р ПЕТКО ЕНЧЕВ, ЛЕКАР“. По споделена информация десетина силистренци, сред които и лекари са получили по екземпляр от книгата с автограф на неговите и на съпругата му Елена Стоянова Градинарова (Енчева) деца Явор, Елица и Енчо Енчеви, които са наследили лекарската професия, като първите двама са и професори в медицинската сфера.

От написаното вместо предговор става ясно, че говорим за човек, обичащ живота; за страстен риболовец, който е привърженик на ФК „Левски“; за меломан с отношение към изпълненията на Виенската филхармония, но и на старите градски шлагери; за поклонник на патриарха на българската литература Иван Вазов и особено на неговата поезия. Публикуван е и факсимилен вариант на негова ръкописна автобиография от няколко страници, изпълнена с прелюбопитни спомени. В над 40 снимки е проследен неговият личен, семеен и професионален път.

Д-р Петко Енчев е на 14 март 1940 г. в село Айдемир край Силистра (тогава в Кралство Румъния) като първо дете в семейството на Енчо Маринов Петков и Гергина Стоянова Градинарова, има и две  години по-малък брат Марин Енчев Маринов.  Основно образование завършва в родното си село, средно във Второ смесено училище „Отец Паисий“. Завършва Медицински техникум за фелдшери в град Русе през 1960 г. Работи като фелдшер в Родопите – в махалите Устои, Райково и Смолян, както и в село Краново, Силистренко.

В тези години е организатор на успешна кръводарителска акция в района. Кандидатства и впоследствие завършва медицина във ВМИ Варна през 1969 г. Първоначално лекарската му кариера започва в Първо вътрешно отделение на болницата в Силистра, после е участъков лекар. През 1974 г. придобива специалност „Вътрешни болести“. Има изкаран курс по здравен мениджмънт Печели през 1977 г. конкурс за завеждащ „Терапевтично поликлинично отделение“ и е на тази длъжност до закриването му през 1999 година.

През м. февруари с.г. е назначен за няколко месеца за областен управител на област Силистра и е първият начело на новосъздадената Областна администрация Силистра. За 20-ата година на институцията, на чието тържество не успя да участва по медицински причини, той бе награден с „Плакет на областния управител на област Силистра“. От снимките в Областта личи, че е участвал и в срещата на бившите областни администрации, организирана през 2014 г. по повод 15-ата годишнина, както и за десетия юбилей.

В „Местни избори 1999 г.“ участва като кандидат за кмет от ПП БЗНС, на която в периода 1996-2001 г. е национален лидер в качеството си на председател на УС. В продължение на 4 години е общински съветник в ОбС Силистра. От 2000 до 2015 г. работи като личен лекар.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар