понеделник, 27 юни 2022 г.

Църквата във Ветрен очаква освещаване с ново име "Св. Николай Чудотворец"

В неделя - 26 юни 2022 г. в ефира на БНТ в предаването "Домът на вярата" бе излъчен филм ("Доростолска епархия - да спасиш храм" по разказ на отец Стефан, който обслужва 6 енории от 1994 г. насам) за възстановяване на няколко църкви в Доростолска епархия (Гарван - в него е проведен проект с европейски средства, Сребърна - на практика изграден наново с дарения, Попина - там ще има в бъдеще и манастир, Поляна - градежът продължава 11 години и предстои неговото освещаване с име "Рождество Богородично", Искра - най-големият храм в Доростолска епархия, но и най-голямата болка на енорията, защото има необходимост от укрепване). Фи4лмът е на адрес: https://bnt.bg/news/dorostolska-eparhiya-da-spasish-hram-307500news.html?fbclid=IwAR1UdAzdPUkBPTP0zC3MAYMSun9PwUxR1VFXnvLO51jjQhYqSnTBplyjAl.

Както и за православната църква в силистренското село Ветрен на мястото на най-стария в областта православен храм "Св. Димитър" в крайдунавското село. Предложено е обаче храмът да бъде осветен с името "Св. Николаию Мириклийски Чудотворец", защото то пасва на профила на населено място с традиционен рибарски поминък. За целта е взета благословията на Доростолсикя миткрнополит Амвройси, управлявал епархията от 2010 до 2020 г.

В началото на потенциалния край на градежа наличен от 2018 г. е и кръстът за купола - дар от бизнесмена Николай Йорданов. Дарителите са основно хора, които в съвремието са свързали живота си със село Ветрен, но, както казва отец Стефан във филма, "местните хора по-слабо участват в дарителския процес...с надеждата да се засилят...".

Процесът продължава и днес със средства, постъпващи от дарения - в момента е актуален етап, наремен "създаване на иконостас". Да припомним, как група свещеници от Силистренска околия през 1875 г. пишат до митрополит Григорий Нямцов, че "добрите неща с пари стават". Пак в това писмо свещеникът на Ветрен, отец Павле допълва, че ветренци не дават пари за поддържане на църковните дела, заявявайки, че остават към гръцкия владика (бел-и исгурно е било вярно). 

В книга "Ракурси" с автор Йордан Георгиев, 2013 г. четем: "Светена вода бе вградена в темела на новата църква "Св. Димитър" в село Ветрен (2005 г). Областният управител Петко Добрев и председателят на ОбС Силистра д-р Марин Пейчев поставиха бутилките със светена вода в основата на градежа". Началото на строежа е в годините, когато кмет на селото е Неделчо Кескинов. В една от годините на своето дълго кметуване той намери икона, която някога е била загубена, но после по неведоми пътища е върната. За новия храм дори певицата Ваня Костова е провеждала концерт, за да се набират средства. Пазят се иконите, дело на майстори от Дебърската и от Тревненската школи, които някога са излагани в криптата на храм паметника "Александър Невски" в София".


Няма коментари:

Публикуване на коментар