четвъртък, 23 юни 2022 г.

"Стара Силистра" вписва 100 снимки от изложба за силистренския парк в събитие за река Дунав

От "Стара Силистра" във Фейсбук научаваме: "150 години Дунавски парк в Силистра – най-стар обществен парк в България!" Нашата седма изложба на тема Стара Силистра е готова и с нея се включваме в отбелязването на 150-тата годишнина на Дунавския парк". В еднпоименния сайт (http://www.starasilistra.com/) от години се публикуват ценни материали на различни теми за град Силистра и региона.

Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на Община Силистра, които за пореден път подкрепят нашата инициатива за запазване и популяризиране на фотографското историческо наследство на Силистра и региона. Фотографиите са тематично подредени в 17 големи табла, които ще са разположени по алеите на Дунавския парк. Една от снимките е от брой на вестник „Дунав“ от 24 юни 1870 г., обявяващ създаването на парк в България.

Според предварителната информация на инициаторите за изложбата със снимки от 30-те до 80-те години на миналия век, чието откриване е в 11 ч. тази събота (25.06.2022 г.) по време на голямото събитие "Фестивал на сетивата", дело на Асоциация на дунавските общини „Дунав“ и посветено на Междуняародния ден на река Дунав - 29 юни. В нея се предлагат над 100 висококачествени дигитализирани и реставрирани изображения и документи, повечето от които не са показвани досега.


Отбелязва се, че са включени фотоси от архива на "Стара Силистра" (Петко Герасимов - автор на статии, редактор на съдържание, собственик на архиви със снимки, и синът му Виктор Герасимов - дизайн, реставрация на снимки и видеоматериали, редактор на съдържание, администрация), както и от фото архивите на Добри Йорданов (дългогодишен кор. на БНТ), арх. Траян Георгиев, Милен Теодоров.




Няма коментари:

Публикуване на коментар