сряда, 22 юни 2022 г.

Филм в ЮТУБ разказа за млад колекционер на народни носии от Силистра

В социалната мрежа ЮТУБ от днес е видим в свободен достъп филм за силистренеца Александър Ястров - колекционер на народни носии, някои от които е показвал в профила си във Фейсбук. Автор на видеото е Крис Андрея, както е профилът й е тук, която първо се е познавала индиректно с младия мъж, а после и на живо, преди да създаде филма - разказ за хобито на добруджанеца.

Ние имаме блестящи примери за обръщане през рамо към миналото, за да покажем неговите запазени във времето страни. В Крайдунавска Добруджа това е в лицето на Калина Михайлова от тутраканското село Шуменци - колекционер и презентатор на народни носии (за нея неведнъж за разказвали в национални електронни медии), на Ганка Димитрова от силистренското село Проф. Иширково - превърнала стар дом в малък етнографски музей, на етнолога д-р Йордан Касабов от Силистра, провокирал с няколко книги интереса към шевицата и знаците в носиите.

И още: на Радка Стефанова от село Нова Черна, която не пропуска празник, за да разкаже във Фейсбук за традициите на севернодобруджанци, на Клуб "Слънчеви руни" - Силистра, на десетките клубове за народни хора и на читалищните групи, пресъздаващи песни, танци и обичаи, както и на много други наши съвременници с подобни занимания. Отделен момент са етнографските сбирки в читалищни и други местни сгради - Сребърна, Добротица, Шуменци, Гарван, Брадвари и др.
Някои от тези моменти ще бъдат показани от името на Силистренска област в обща програма на поредния 12-и Национален събор на народното творчество в Копривщица на 5-7 август 2022 г. Във Фейсбук има и няколко профила на любители на старини във всеки смисъл и вид: това са ентусиасти от Сребърна и Ветрен, някои от които живеят в чужбина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар