четвъртък, 23 юни 2022 г.

Книга за Раковски и филм за Ботев представя в Силистра изследователят Иван Тренев

На 29 юни 2022 г. от 17 ч. в Регионална библиотека „Партений Павлович Силистра предстои представяне на книгата „Раковски – 200 години безсмъртие. Един световен мъж, за което се очаква като гост да бъде Иван Тренев, изследовател от София, родом от град Стара Загора, 31-годишен. По публикация в сайта на БНР (bnr.bg), в нея авторът представя книгите на писателя, неизвестни факти за живота и делото му и подчертава значението на революционера за българския народ, история и език, както и за огромния му принос към българщината на Балканите

И още по други източници: Дадени са много допълнителни материали, които осветяват връзките на Георги Раковски с възрожденските дейци Левски, Ботев, дейци на „Етерията“, дейци на младотурците, младорусите, младосърбите и т.н. Трябва да осъзнаем, че Георги Раковски е излязал далече от българската рамка и е значим както за нашата история и съществувание, така и за европейската култура, дори за далечна Индия, където той е наречен национален герой на Индия.




Тренев е съавтор на книгата „Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от османско иго“ заедно с проф. Евгений Сачев и  Александър Алексиев. През м. април 2021 г. взема участие в написването на бележник с колекционерска стойност във връзка с честването на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. В допълнение по темата от интервю на Тренев за www.debati.bgВ памет на Георги Раковски издателство Нитон отпечата комплект от четири книги във футляр за народна употреба и опознаване на великия възрожденски революционер, с пояснения за неговия колосален научен труд

Срещата с Иван Тренев ще има и втора част - представяне с видео показ на втората част на филма Ботйов отвъд понятното“ (www.youtube.com/watch?v=wmd7ACOlMm0), който стана факт за обществеността в средата на м. февруари т.г. От филма, в който Тренев играе самия Ботев, става ясно, че всъщност той се е казвал Христофор Ботйов, галено наричан вкъщи Тинко. Бил е полиглот с 6-7 езика (подобно на Раковски, който е знаел поне 8), срещал се е с Карл Маркс, с когото са раздавали социалистически прокламации в Лондон, за което в кинотворбата има непоказвани и укрити снимки. 

Ботев лично се е срещал и с големия италиански философ Джузепе Мацини, съветник по военно дело на всички революционери в Европа през 19-и век. Познавал е също Гарибалди и Бакунин, както и Николай Судзиловски, пръв председател на Сената на Хаваите. Повече по темата и по други щекотливи исторически въпроси в интервюто на Тренев на адрес: www.debati.bg/ivan-trenev-za-debati-bg-uchebnitsite-po-istoria-tryabva-da-formirat-obrazi-a-ne-omraza-i-nedoverie/.

ВЕРСИНАЖ, Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар