вторник, 21 юни 2022 г.

Спектакъл рекордьор и легенда, игран на 9 езика, гостува с успех в Силистра

 Най-дълго играното представление в българския театър, при това в различни състави, а именно „Шинел“ по руския класик Н. В. Гогол – една постановка на Театър „Кредо“, премина и през Силистра според графика на националното юбилеайно турне (30 г.). Благодарение на Национален фонд „Култура“ и на партньорството с ДКТ Силистра. Сценарий, режисура и сценография: Нина Димитрова, Васил Василев – Зуека, Светлозар Гагов, костюми: Мая Петрова. В момента се играе от Нина Димитрова и Стелиан Радев.

 Премиерата на уникалния спектакъл е на 6 ноември 1992 г. на сцената на в „Младежки театър“ в София, а от 1993 г. до днес спектакълът се играе на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев” също в столицата на България. „Шинел“ е представление, сменило 4 поколения зрители, и предстнавен пред публика на 9 езика: български, английски, руски, немски, френски, испански, японски, сръбски и гръцки.


 

„Шинел“ е един от двата спектакъла в историята на българския театър, станали хит на най-големия световен фестивал на изкуствата в Единбург, Великобритания, при това в две поредни години, където е в топ 20 през 1997 г. История и смешна, и тъжна, в едно действие, с фантастично начало и неочакван край, за един призрак, един чиновник и един шинел. История за свободата на човешкия дух, който не може да бъде закопчан в никакъв шинел. 600 представления на 9 езика (български, английски, руски, немски, френски, испански, японски, сръбски и гръцки). Успешно участие в 200 международни фестивала с пприсъдени 14 награди, „Представление от истински световна величина“ (The Scotsman, Великобритания, 1996); „Едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на XX век“ (Дар, Русия, 1995).

Според споделените на сайта (www.credotheatre.bg) на Театър „Кредо“ отзиви: Живият шинел на блестящите актьори. Шинел“ на българския театър „Кредо” е смущаващо, красиво, интимно, хуманно, весело, тъжно, игриво, трогателно, смирено, доверително и отварящо представление към вътрешния свят на зрителите. Шинел” е символ на самоиндивидуалността и свободата на човека. Шинел” е празник на двама блестящи актьори, владеещи широк спектър от изразни средства. Закачливостта и играта присъстват през цялото време, като доверието няма граници. Българският Шинел” напълва душата на зрителя. Излизащите след представлението зрители са изпълнени с енергия от главата до петите. Ето това е ободряващата сила на изкуството“ (Aамulehti, Финландия, 2000 г.).



И още:
„Шинел” на театър „Кредо” е спектакъл – поетическо преосмисляне на написаното Гоголево слово, остроумен и възпламенявящ зрителя, увличащ залата с неподправения си и неподражаем артистизъм. Нина Димитрова може да бъде назована най-добрата изпълнителка на женска роля, ако тя играеше жена. Но тя играе Гогол – и ето защо ще я наречем най-добрата жена артист(„Култура, Русия, 1994).

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар