вторник, 30 юли 2024 г.

Силистренско село възстанови футболния си отбор след 30 години пауза

От страницата "Футболен клуб Левски 2024 - с. Добротица", научаваме: "Радостни сме да Ви информираме, че след близо 30 години село Добротица (община Ситово) отново ще има футболен отбор. Това безвремие вече е в миналото и възстановяването на отбора е благодарение на една група ентусиасти с големи сърца. През сезон 2024/2025 отборът ще се състезава в Регионално първенство на област Силистра - ЗАПАДНА група. Началото винаги е трудно, но ние няма да се предадем. ВАШАТА подкрепа ще е от изключително значение за нас. Стадион "ГЕОРГИ СПАСОВ" е нашият дом!".

През 2018 г. бе проведено събитие, посветено на 86-ата година на футбола в село Добротица (www.jordansilistra.blogspot.com/2018/09/86.html), по инициатива на кметството в Добротица и със съдействието на община Ситово, както и на ФК „Вихър“ – село Любен. Клубът, чийто треньор е и кмет на селото, си няма…затревено игрище, защото преди години е изорано за нива. В основата му в продължение на десетилетия бе местният ФК „Левски“. Потомците на местни легенди се обърнаха към миналото, свързано с много сърцати и достойни мъже, заслужили признателност и благодарност за развитието на спорта в селото.

За целта на стадиона бе проведена среща между два отбора ветерани от различни поколения („бели“ срещу „сини“ в специални тениски с празничен надпис), уважена с приветствия от общината. Кметът Сезгин Алибрям, който е родом от село Искра, дори бе на вратата на единия от двата отбора, за да си спомни юношеските си умения. От името на кметството кметът Искра Георгиева откри тържеството и връчи поздравителни адреси на всички участници в него. Областен съвет на БФС връчи чрез своя представител Иван Занов златни медали на едни от най-заслужилите – посмъртно на славния вратар Георги Спасов (на него е кръстен стадионът в селото), на дългогодишния играч и треньор Йордан Милев, на Неждет Рюстемов – някогашен капитан на отбора, на Йордан Димов – също играч с много мачове, на Еджевит Шабан – въпросния настоящ кмет на село Любен и треньор на ФК "Вихър".
Историята на футбола в Добротица, представена накратко от Росица Белева, е много богата, тъй като началото е поставено още в румънския период – говори се за далечната 1932 г., когато е стартът на интересната спортна игра, различна от челика и домуза, увлякла личност като Александър Русев – организатор и дългогодишен домакин, който до старини чертае игрищата и помага на младите. В годините около 1946 г. като част от „Б“ група отборът първоначално се е придвижвал с каруци, а по-късно с камиони – молотовки, зилове и др., осигурени от ТКЗС-то. Историята помни: лозя и поля с реколта са оставяни недообрани в името на поредния мач, на удоволствието от играта и от победата – радост, споделена от всички. Не всички загуби са понасяни стоически, но и надеждата винаги е била в основата на настроението.
Отборът е играл многократно на републикански и международни първенства в град Олтеница, Румъния, в Кубрат, Исперих, Завет, Красен, Куртово Конаре, Силистра, Дулово и др. С уговорката, че футболистите са играли срещу почерпка с кебапчета след мача, сигурно е имало и по някоя бира за „гарнитура“. И после са пътували все още потни с камиони и с други превозни средства. В тази ретроспекция да споменем и домакините на отбора – Бай Сандю, Тодор Караиванов, поправящия обувките на играчите Васил Милев, Марин Димитров и Йордан Петров – първо като играч и до преди две години помагач и на отбора на ФК „Вихър“ от село Любен – своеобразен продължителна футболните традиции в района на Добротица.




1 коментар:

  1. Съжалявам, че пуснах това онлайн, но нямам друг избор, освен да изпълня обещанието си към д-р APATA, мощният заклинател, който ми помогна да върна бившия си съпруг, който вече го нямаше две седмици, без да се сбогува с мен. толкова болезнено преживяване за мен, защото той е първата ми любов и животът ми се върти около него, но когато той ме напусна заради друга жена, пролях сълзи и опитах всичко, за да го забравя, но дълбоко в сърцето ми беше толкова невъзможно, защото го обичах толкова много въпреки болката, от която страдах. Една вярна вечер прочетох коментар за д-р APATA, мощен заклинател, който може да помогне да върне бивш любовник или да събере разбит дом и много повече, в началото беше като шега, защото никога не съм вярвал в магия. и д-р АПАТА ми се доказва, като връща съпруга си вкъщи след два дни любовна магия върху съпруга ми. благодаря ви д-р АПАТА, че ме направихте отново пълноценна жена и върнахте изгубения ми любовник, ще продължа да споделям това, за когото може да е важно да оправя всичко в брака, вместо да споделям сълзи или да преживявам инфаркт, просто любезно свържете се с д-р APATA НА неговия електронен адрес за контакт по-долу (drapata4@gmail.com), просто се свържете с него и вижте какво може да направи. Можете също да се обадите на WhatsApp чрез неговия номер +447307347648. Успех на вас, които някога давате този опит. поздрав! Просто се свържете любезно с д-р APATA на неговия имейл адрес за контакт по-долу (drapata4@gmail.com), просто се свържете с него и вижте какво може да направи. Можете също да се обадите на WhatsApp чрез неговия номер +447307347648, успех

    ОтговорИзтриване