петък, 19 юли 2024 г.

Партньорство от преди 15 години в полза на благотворителността: 13 наддавания в благотворителни търгове за старческите домове в Силистра

Йордан ГЕОРГИЕВ

 

Над 100 бяха участниците в съвместната благотворителна коледна вечер, проведена от силистренските клубове „Ротари” и „Лайънс”, със съдействието на община Силистра и кмета Иво Андонов, паст-президент при ротарианците. Вечерта бе подпомогната и от председателя на Общински съвет - Силистра Александър Сабанов. Депутатът Антон Кутев единствен от колегите си направи жест към благотворителната вечер. Тя бе подпомогната от заведението „Нотевволе”, от СД „Фаворит” - Айдемир, от фирма „Оливия” и от цветарски магазин „Цветелина”.


Поне 30 приятели на организаторите от близки и далечни градове, а и от съседна Румъния, не успяха да пристигнат в крайдунавския град заради усложнената зимна пътна обстановка в края на миналата седмица. 8 001 лева е сумата, събрана по време на вечерта, но в нея влизат и неразплатените средства за участниците в забавната програма. Специален гост от София бе бардът Ивайло Диманов. Сигнален брой на второто издание на стихосбирката му „Добър вечер, г-жо Тъга” бе сред най-високо „оценените” по време на търга, проведен по идея на автора, положил автограф в творбата си.


Солистката на хор „Седянка” Красимира Николова изпълни класически произведения в съпровод на Ингеборг Нейова. Коледари от Ансамбъл „Добруджанче” поздравиха гостите, а три танца от своя репертоар представиха Илия Добрев – Адриана Ангелова, двукратни шампиони на Южна Европа във възрастовата си група, спортисти №1 на Силистра за 2009 г.


Двата старчески дома – в Силистра и в село Айдемир, са адресатите на благотворителното мероприятие, както личи от предварителната покана. По 50 лева за куверт плати всеки от участниците в него, като повече от половината директно отиват в благотворителния фонд. Останалите средства са привлечени от продажба на билети за томбола, както и от 6-те търга.

13 бизнесмени, лекари, инженери и икономисти се включиха в надпреварата за „Агнешка кожа, аранжирана с червено ротарианско вино”, за две сладкарско-сладоледени произведения на „изкуството” от Нотеволе”; за „съкровищница с произведения на фирма „Актуал” и за коледни шоколадови дръвчета, изработени по идея на Земеделската гимназия „Добруджа”.


Президентите на двата клуба - Велико Великов от името на ротарианците и Златко Нотев от „лъвовете” („Лайънс”), поздравиха участниците в благотворителната вечер, изразявайки задоволство от взаимните усилия. Предстои реализацията и на благотворителния жест в полза на обитателите на старческите домове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар