петък, 12 юли 2024 г.

14 юли - Събор на Доростолските мъченици в Силистра


С участието на трима митрополити от Българската православна църква, с двама митрополити и един епископ от Гръцката православна църква, така също с архиепископ и двама епископи от Румънската православна църква ще премине тази година Съборът на Доростолските мъченици, съобщи пред журналисти Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков. Най-новият празник в БПЦ е насрочен за 14 юли в катедрален храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра, като в 9 ч. ще започне Света Божествена литургия. Изданията на събора започнаха през 2016 г. след одобрение с решение на Светия Синод на БПЦ и по традиция се провежда в третата седмица след Петдесетница.


Празникът е вписан в църковния календар на Българската православна църква. Във връзка с него в сайта на Българска патриаршия четем: „Силистра е дала 21 християнски мъченици – в тяхна чест ще бъдат небесната молитва и молитвите за застъпничество в тържествената служба. В епархията на 13 от мъчениците се пазят мощите, заедно с мощи на много други светци от различни периоди и земи, като едни от тях са
на св. Дасий Доростолски, на когото румънецът Аурелиан Котобан наскоро посвети книга.
Измежду светите Доростолски мъченици, на които са посветена икона, дело на иконописец от Румъния, както и специална служба с канон, съставена от брат в Зографския манастир в Атон, са известни още имената на св. Емилиан, св. Квинтилиан, св. Дадас, св. Пасикрат, св. Виталиан, св. Валентиниан, св. Юлий, св. Никандър, св. Марциан, св. Максим, св. Исихий, св. Калиник, св. Кирил и др. Силистренецът проф. дин Георги Атанасов е изследовател на 345 раннохристиянски светци-мъченици от българските земи I-IV в., проф. Георги Георгиев Атанасов. Мощите на св. Дасий, на когото е именуван и научният център на Филиал Силистра на Русенския университет, бяха донесени в България от папа Йоан Павел II преди 21 години и оттогава част от тях са за вечно поклонение в силистренския православен храм.
Доростолска епархия е основана върху кръвта и мъченическата смърт на древните светци-мъченици, пожертвали живота си за Христовата вяра през първите четири века сл. Христа, когато се е утвърждавало християнството в земите между Дунав и Стара планина. Доростолската християнска катедра е формирана около 390 г. и е сред първите древнопросияли епархии в българските земи“.
Нейният епархийски център е днешна Силистра, наследник на античния Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър. През 1871 г. епархията е обединена с Червенската, днешната Русенска, а през 2001 година на Петия Църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия бе разделена отново, за да бъде възстановена с център Силистра. Понастоящем тя обединява над 50 храма в общини от Силистренска и Добричка области с архиерейски наместничества в Силистра, Тервел и Дулово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар