вторник, 30 юли 2024 г.

Забележителностите на Силистра

Информация за Крайдунавски парк Силистра


Крайдунавският парк в град Силистра е 
от 1870 г. и се смята за първия по крайбрежието на р. Дунав в България. Той е една от красивите забележителности в града и любимо място както за тукашните жители, така и на гостите на града. Предназначението му е главно за отдих и за разходки по брега на реката. Паркът има 9 "входа", като централният е обграден с две колони от древен гръцки стил, а веднага вдясно е надпис "Силистра", но латиница, изработен от метал. Малко по-надолу вляво е алеята с оформени в редица на височина разноцветни чадъри. Най-долу до реката е заведението, известно с народното си име "Капанчето".

На територията на парка са разположени пейки, беседки, фонтани  и руини от римски крепости, част от Архитектурно-археологически резерват "Дуросторум-Дръстър-Силистра", създаден преди половин век. Построен е "дървен град" специално за малчуганите. Изгладена е малка сцена в централната част, а в западния край е друго по-голямо съоръжение със сцена и пейки за концерти. До нея е и площадката за скейтборд. На няколко места има чешмички с питейна вода, а почти в средата на парка са масите за настолни игри, включително за шахмат. 

Наблизо е и металното сърце с мрежа за закотвяне на катинари по идея на влюбени, решили да увековечат по този начин своята любов. В парка има няколко фонтана, като най-стар е "Небесният шадраван", който е от  1907 г. До него е най-старият дъб, засаден през 1910 г., обявен за "Дърво на Европа за 2016 г. Под неговата корона е Преславният дом на Омуртаг, който обаче е консервирана руина и за него "разказва" табло от Регионалния исторически музей. В района са и нови придобивки - две полегнали кресла.

Налични са интересни скулптури от няколко пленери по металопластика - сред тях забележителни са Глухарчето, Порталът, НЛО, Тронът и др. Люлеещата се пейка е едно от любимите места в градския парк. Многобройни са рибарите, нареждащи се с въдици пред дигата над водата.От няколко години има площадка за футбол и баскетбол, както и кът за фитнес. Силистренецът Румен Чернев, който живее в САЩ, оформи със свои средства малка библиотека на открито, посветена на брат му Валентин Чернев - журналисти и поет, почетен гражданин на Силистра. 

В парка има и няколко знакови паметника, посветени на цар Борис III, кап. Георги Мамарчев, Лев Толстой, както и на събития като Събора на хоровете от крайдунавските градове/страни - паметник на песента, паметна плоча за Добруджанската епопея в Първата световна война. по-малки по размери са паметни плочи, свързани с Лайънс клуб - Силистра, 50 години хор Дунавски славеи, а от по-старо време по повод гостувания на партийни и държавни делегации от градове побратими от Украйна - Хмелницкий, и ГДР - Дрезден и др. Япония също "присъства" в парка чрез посадени техни вишни - символ на града побратим Сакурагава. Акцент в парка е паметник от балчишки варовик и танк Т-34, свидетелство за навлизането на Червената армия в града на 7 септември 1944 г.

Менхир - с. Голеш, община Кайнарджа

Менхирът - менхирите са продълговати камъни, забити самостоятелно или образуващи дълги алеи, в с. Голеш, Силистренско е известен като Писан Камък или Язъл Таш. Той е от бяла варовикова скала, като височината му не е повече от един метър. Той е грубо обработен, сплеснат от едната страна, загладен, с вдлъбнатина на върха. Оригиналният му връх вероятно някога е бил отчупен.


Природен феномен "Острата канара" - с. Любен, община Ситово

Природният феномен, наречен "Острата канара" се намира до село Любен, Силистра. Той има статут на защитена територия,  природна забележителност от 1981 г. Площта, която заема скалата, е около 1 000 кв.м. Тук някъде казват е и скалата с изображение на образа на Христо Ботев.


Археологически музей – Силистра
Археологическата експозицията към Историческия музей в Силистра е разположена на площ от 400 кв. м в представителна сграда от началото на ХХ в.
Сградата представлява масивна двуетажна постройка, строена в периода 1923-1924 г.
Цялата експозиция е разпределена тематично по епохи: праисторическа, антична и средновековна.
Почти 42 000 единици наброява основният фонд на силистренската археологическа експозиция, сред която ще откриете няколко забележителни обекта.
На централно място е изложен най-големият откриван досега по българските земи римски каменен слънчев часовник.
Сред експонатите са и римски спортен шлем-маска с изобразени грифони; съкровищница от гробни находки от благородни метали от римската и средновековната епоха; колесница от погребение на знатен римски магистрат от края на III в. – единствена в бившите римски земи; статуя на римлянка, златен пръстен на един от първите християни от края на ІІІ в., колекции златни накити от ІІІ-ІV и ХІІІ-ХІV в., колона с името на хан Омуртаг (управлявал 814 – 831 г.), печати на български и византийски владетели и висши аристократи, златните накити на княгините (деспотица и деспина) на Дръстър от ХІV в., монетни колекции и съкровища от ІV в. пр. Хр. до ХV в. сл. Хр.
Музеят в Силистра разполага и с една от най-богатите в страната сбирки от средновековни кръстове, изработени от различни материали и техники в периода X-XIII век.
Опознаването на историята на този край продължава и извън залите на експозицията – градината около самата сграда е оформена като лапидариум с мраморни статуи и каменни плочи, древни саркофази, останки от колони и други архитектурни детайли.

Работно време:
понеделник - петък : 9.00 - 17.00 часа
почивни дни: събота и неделя


https://pochivka.bg/silistra-zabelezhitelnosti-g207?fbclid=IwY2xjawEVZkRleHRuA2FlbQIxMAABHQNgaLmsqrgeEdR90UoqXPb9EK0lVyL0p0FPR9rzk8Z2q7ZoRRb6wNWjlA_aem_Tu38Ub0tPg4WLIIKv7mPJA

Няма коментари:

Публикуване на коментар