петък, 9 юни 2023 г.

Силистра видя и чу виртуоза Васко Василев

На снимката: четиримата музиканти на фона на зрителите в салона на ДТК Силистра след края на концерта

На 8 юни 2023 г. почитателите на музиката в Силистра бяха щастливи да посрещнат в салона на Драматичния театър световно известния цигулар Васко Василев, който по линия на майка си - също музикант, има силистренски корен. 90-минутният концерт премина с участието на още на двама музиканти от Испания - от Севиля и Малага, и на техен колега от Аржентина. Квартетът изпълни музика от различни периоди, жанрове и автори. Първите думи на Василев бяха: "Здравей, Силистра. Това е най-очакваният от мен концерт". По-нататък той обяви, че го посвещава на своите баба и дядо. Сред зрителите бяха и десетки адвокати от цялата страна, които са в Силистра за участие в първата в града пролетна адвокатска конференция.

Във Фейсбук АРТ Силистра написа по повод снимки на няколко дейци на образованието и културата от крайдунавския град с Васко Василев часове преди неговата изява: "С големия български цигулар Васко Василев в кафе "Театър" -Силистра. Срещата бе емоционална, защото се оказа, че бабата на Васко и химика и дългогодишен учител Николай Манолов са били колеги в Първа гимназия в града. Тя по български език (по допълнителна неформална информация е била в един период и директор на ученическото общежитие), а той по химия. Василев веднага направи видео връзка с баба си и двамата с г-н Манолов се видяха и побъбриха приятелски. А за да бъде емоцията още по-голяма се разбра, че сестрата на г-н Манолов и майката на Васко - Красимира Талигарова, са били съученички в един клас".


На снимката: Пеньо Пенев - журналист, Николай Манолв - учител, Васко Василев, Марин Минев - културтрегер

В 14 града бе разпределено времето от 30 май до 13 юни т.г. на акустичното турне на световно известния цигулар Васко Василев (класическа и поп музика), който е силистренец по род по линия на майка си Красимира Талигарова – пианистка, възпитаничка на школата по пиано с ръководител Лиляна Стринска към Музикална школа Силистра. Той учи в Централното музикално училище към Московската консерватория (там е сред други даровити деца от различни страни), след което в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. 

На снимката: Яна Райнова разказва на музикантите  заедно с Васко Василев за резервата в Природо-научния музей в Сребърна  

В този период от седем години печели международни конкурси, като „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия. През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, където като солист редовно свири с над 300-годишната си цигулка „Амати“, от която по света има само десет екземпляра.

Свирил е със световно известни изпълнители като Майкъл Джаксън (дирижирал му е два концерта), Мадона, Стинг, Пласидо Доминго, Лили Иванова, Лучано Павароти, Рони Уудот  от Ролинг Стоунс , Дзукеро, Ванеса Мей и други. Има издадени 10 албума, първият от които през 2000 г., и една биография. Фотографът Христо Русев е автор на книгата „Васко Василев - зад сцена“, от която си закупиха мнозина силистренци веднага след концерта. 

На снимката: Николай Манолов и Васко Василев по време на видео разговора между двамата учители - ветерани

На 21 години Васко Василев печели титлата Суперсолист на Лионската опера. Като дете с необикновен талант, е забелязан още на 8-9 години по време на Асамблея Знаме на мира, организирана от тогавашната министърка на културата Людмила Живкова. В кариарата си свири за множество известни личности, сред които Тодор Живков и Николае Чаушеску, разбира се, по-късно и пред много други важни персони от Западния свят, включителбно кралски и бизнес особи.

По време на пребиваването в Силистра екипът на Васко Василев посети и Поддържан резерват "Сребърна", където разгледа музея, за което впоследствие чрез Фейсбук благодари на  екскурзоводката Яна Райнова за поканата. Казанлък, Свиленград, Кърджал и и София са последните 4 концерта от турнето в България, започнало на 30 май в град Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар