понеделник, 5 юни 2023 г.

Силистренци видяха филма за богослова Ваклуш Толев, представен от режисьора му Николай Василев

В края на миналата седмица с еднократна прожекция през кино „Латона“ в Силистра премина филмовият разказ „Ваклуш“, посветен от режисьора Николай Василев на една интересна и малко позната в Крайдунавска Добруджа личност. Става дума за Ваклуш Толев, който е покойник от 2013 г., когато умира на 90 г. След кремацията по негов завет прахта му е разпръсната при Орфеевите скали в Родопа планина. На широката публика в други краища на страната, където е гостувал в миналото (след 1990 г.) той е познат като „познат като богослов с оригинален подход и теоритичен принос към религиознанието“. Негова е книгата „История на религиите“ в три тома, която бе предложена за закупуване преди и след представянето на филма лично от неговия режисьор, работил над 20 години върху документалния материал, избран измежду кадри, събрани в 40 терабайта.

Според Уикипедия, Толев, който е бил малко повече от 10 години политически затворник, , е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. С диагноза в досието си „непоправим“ е местен в поне 5 български затвора Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Шумен, Белене, Варна. За този си период обаче Толев казва: „Сменях обителите“. За автора на кинолентата той е „труден герой“, който, въпреки всичко, което е преживял, твърди: „има развитие – няма страдание“. И още, Василев го определя като впечатляваща личност, чийто дори външен вид показва, че е в същността си е истински мъдрец.

Избраните кадри, снимани при различни обстоятелства, показват живота, идеите и уникалността на родения в Поповица, Пловдивско, мислител, чиято духовност след много четене се събужда в затвора. Така след време неговият свят е там, където са енергиите. Също и където е знанието – на практика това е новата енергия на 21-ия век, която е нещо повече от любовта. Запомнящо се е прозрението, че светът е пияна маймуна, инжектирана с бяс, трябва да я наблюдаваш, докато си играе и в подходящия момент да я хванеш. На Толев е съветът „Не мисли за злото“.

Чрез представянето на филма повечето от присъстващите за пръв път разбраха, че библейски образи като Адам и Ева са съответно носители на ума и на емоцията. Както и, че „егоизмът е метастаза на егото“. Както още: програмирани сме да имаме нравственост, внушена отвън, а Сизиф е метафизичната идея за прераждането на човека. Т.е. неговата история с непрекъснатото придвижване на камъка по нанагорнището е символ на обучителния процес. В митологията това е Атлас, държащ света на раменете си. В същото време Исус държи планетата в ръка. И може би едно от най-важните послания – бог е в нас, той не е конфекция, посредством която общуваме с него, все едно чрез посредник.

Отново по Уикипедия: „В пътя си на будител и духовен Учител Ваклуш Толев (бел.-според него, корена „вак, бак“ на името му идва от санскрит със значение „висша духовна сила“) оформя оригиналните си възгледи, исторически прочит, социални идеи и тълкувания в самостоятелно учение с личностен, социален и Миров характер, което той нарича Път на Мъдростта – израз на работещата вече в битието на човечеството Духовна вълна на Мъдростта. По идея на Ваклуш Толев е създадено Сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което работи за разгръщане на духовния потенциал на нацията и на водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството“.

По думите на Толев, в Третото хилядолетие човечеството влиза с нова нравствена таблица – няма зло, има нееволюирало добро; няма враг, има събожник“. Отново той предвижда, че „в Третото хилядолетие враждуването ще бъде само вътрешно – в теб самия, и ще продължава до пълна победа на съвестта“. В общочовешки план Ваклуш Толев сезира Комисията за правата на човека към ООН за включване на допълнителна клауза в Хартата за правата на човека, която да защити правата и на душата. Защото смята, че „Свещен е човекът, а не институцията!“, с което извежда правото и основанието да се променят законите на Институцията.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар