понеделник, 26 юни 2023 г.

Радушно добруджанско посрещане в проявата „Нашият Дунав“ на Туристическо дружество – Силистра


В историята на Туристическо дружество „Дочо Михайлов“ – град Силистра влезе поредното издание на проявата „Нашият Дунав“, която бе в рамките на три дни от 23 до 25 юни 2023 г. Освен от страна на домакините, в нея се включиха представители на общо 12 дружества от страната – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Айтос, Поморие, Благоевград, Павликени, Габрово, Разград, Федерация на туристите ветерани и др.

В първия ден бе съвместното пътуване до срещуположния на Силистра румънски град Кълъраш. Там бяха посетени две от секциите – етнографската и природо-научната, част от Музей на Долния Дунав към Окръжния съвет, както и зоологическата градина, която в северната ни съседка е втората по големина след букурещката.

Град Кълъраш е център на окръг в южната част на Румъния, свързан с река Дунав чрез два ръкава. В исторически план е познат като Личирещи от времето на управлението на Михай Витязул – княз на Влашко, Трансилвания и Княжество Молдова. Градът е на пътя към Константинопол, а после е важна точка във Влашко в рамките на Османската империя и е бил охраняван от конна кавалерия. И днес изображение на конник е в основата на герба на града. Твърди се, че в миналото тук е било станция за смяна конете.

През Средновековието населението по това време е било съставено от свободни хора със статут „конници“, които са се занимавали със земеделие и животновъдство, изпълнявайки и задачата да пренасят пратки от Букурещ до Истанбул. Районът е бил арена на всички войни между Руската и турската империя, тъй като е в близост до важната тогава отбранителна крепост при Силистра.

Зоологическа градина в Кълъраш е разположена на огромна територия в рамките на парка „Думбрава“ и е единствената в Румъния, възпроизвеждаща животни като ягуар, сибирски тигър и щраус ему. Част от тигрите са пристигнали от Цирк „Глобус”, където са били дресирани, за да участват в спектакли. Притежавани са също уникални видове като хипопотам и мечки гризли от Аляска. На разположение е впечатляващ брой видове животни, бозайници, птици, екзотични риби, екзотични влечуги и др.

Сред най-интересните екземпляри са красиви пауни, голяма колекция от различни видове папагали, грабливи птици (орел, ястреби, бухали), муфлони, лами, черни кози, понита. Най-новата сграда е акватерариумът с екзотични риби, влечуги, змии и крокодили – включително нилски.

Пет години след създаването си зоологическата градина преживява тежък период през зимата на 1985 г., когато е наводнена, тъй като в района е един от най-големите ледоходи по река Дунав през миналия век. Тогава 80% от животните са се удавили, но след 3 години градината навлиза в период на прераждане, дори става първата в страната с най-голямо разнообразие от животински видове.

От двете посетени секции на музея – природо-научната, която е посветена на рибите и птиците в река Дунав и региона, е по-интересна и заслужава внимание. Тя е настанена в една от най-старите стари сгради в града и заема няколко стаи. Интерактивна презентация, която е създадена по европейски проект върху устройство във вид на отворена книга, представя по най-запомнящ се начин експозицията. Експонирана отделно е глава на сом гигант, уловен преди няколко десетилетия в река Дунав. Витрини с препарирани по съвременен начин разнообразни птици представят почти изцяло фауната на окръга.

На втория ден от програмата на проявата, навръх Еньовден, бе посрещането с добруджански пити на туристите пред Природо-научния музей при поддържан резерват „Сребърна“. Там туристите бяха поздравени от председателя на силистренското дружество Виолета Атанасова, както и от кмета на селото Георги Иванов, който изпълни за всички песен от своя репертоар на солист към АНТП „Силистра“ при НЧ „Доростол“. Село Сребърна е домакин на две големи културни прояви: „Гозбите на Добруджа“ (кулинарен фестивал през м. октомври) и „Сребърна пее и се смее“ (хумористичен фестивал през м. май).

В истински летен зной последва походът по близо 5-километровата екопътека в рамките на резервата покрай езерото с акцент върху няколко по-високи точки за наблюдение на пеликаните и на другите птици в блатото. В края си маршрутът стигна до р. Дунав, където бе и най-голямото за туристите предизвикателство – роякът от комари, срещата с които ще остави траен спомен у редица туристи, оказали се чувствителни към атаката на ципокрилите. При връщането голяма част от участниците в похода разгледаха музея с витрини с богата експозиция от препарирани обитатели на резервата, изслушвайки разказа на екскурзоводката Яна Райнова. Със специални бинокли по-любопитните туристи наблюдаваха живота на пернатите в езерото.

Някои от тях не пропуснаха да отидат и до съседното село Ветрен, което е до река Дунав, където има интересно рибарско селище със заведения, предоставящи рибни специалитети. На същото място е и една от базите на ТД Силистра. Тук всяка година завършва и най-голямата водна проява в света – дунавската регата ТИД от Германия до Силистра.

Същия ден, но вечерта, с любезното домакинство на комплекс „Куин“ бе традиционната среща на туристите, участници в „Нашият Дунав“, когато на всяка група бе дадена възпоменателна грамота. Награди получиха и изявили се в двата дни туристи, включително преводач от румънски по неволя от Павликени, рожденик и именици.

На своите гости и на близо 150-те участници  домакините предложиха силна и стилна програма със специални добруджански танци от седемчленна танцова група „Игротворци пъргавели“ и на трио певци – всички те членове на Туристическо дружество – Силистра. Както и на деца – млади певци и танцьори от клуба на хореографа Симеон Симеонов при ДФФ „Добруджанче“ – част от силистренското читалище „Доростол“. Дуо „Дуросторум фолк“ със солист известната добруджанска певица Недка Симеонова бе музикален домакин на вечерта, на която водещи бяха  Галина Узунова и Йордан Георгиев.

В програмата имаше богата томбола, включително с 10 малки бутилки с добруджански еликсир – кайсиева ракия; викторина, предимно с въпроси за река Дунав; книги от местни автори, дарени от Книжарници  „Везни 55“, както и бутилки за течности, подходящи за туристи, предоставени за вечерта от Регионална библиотека – Силистра.

В последния ден от проявата гостите имат свободна програма, като някои от тях посетиха крепостта „Меджиди табия и Дунавския парк в град Силистра, както и други забележителности на областта. Последната подобна проява на силистренското дружество бе през 2019 г., когато домакини и гости отново заедно посетиха манастири в Румъния, както и град Констанца.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар