четвъртък, 15 юни 2023 г.

Екип от НПО от Силистра и от Великотърновския университет на посещение в Европейския парламент по тема за домашното насилие

В Национален клуб на БТА в Силистра бе проведена пресконференция с участието на инж. Христина Георгиева – председател на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“, и на юристката Галя Иванова – програмен координатор на продължаващия от м. юли 2021 г. и момента проект „Социално-психологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етно-психологическите особености спрямо европейските ценности и политики”. Той е осъществяван в партньорство с екипи от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Наскоро няколко души, сред които и г-жа Иванова – останалите са университетски професори и доценти, гостуваха в Европейския парламент в Брюксел. Там те имаха среща с трима депутати – представители на България: Елена Йончева, Радан Кънев и Илхан Кючук.

В рамките на тези срещи екипът представи резултатите по проекта до този момент на база създадена монография с проучвания и 2 наръчника, като са направени и предложения за промяна в образователната и социалната политика в Европейския съюз, респективно и България, за предотвратяване на насилието, основано на пола, и във връзка с равенството по отношение на пола. 

На депутатите бе предоставена проект на декларация, с която да заявят своята готовност за работа в насока формиране на политики на Европейско и национално ниво за ограничаване на домашното насилие и насилието основано на пола, чрез провеждане на политики за превенция на насилието, подкрепа за пострадали, работа с извършители и законодателни промени насочени към ограничаване на насилието и стимулиране на борбата с него.   

Предстои до края на 2023 г. провеждане на срещи в законодателния орган Народно събрание на Република България – преди всичко с комисиите по правни въпроси, образование и науката; по труда, социалната и демографска политика за обсъждане на подходящи политики за предотвратяване на домашното насилие и насилието основано на пола. На срещите ще бъде представен анализа от изследванията по проекта. С комисията по правни въпроси ще се обсъдят предложения за промяна в законодателството в контекста на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. 

На срещата с комисията по образованието ще се обсъдят предложения, свързани с политики, насочени към ранна и последваща превенция, чрез работа в училищна и университетска среда, която генерира бъдещото поколение. На срещата с социалната комисия ще се обсъдят предложения за промяна на политиките в социалната сфера. Основната цел на срещите е ограничаване на насилието и превенцията на формирането на „зловредни“ нагласи, които да бъдат причина за дискриминация, базирана на пола, респективно на домашното насилие. 





След приключването на проекта в дългосрочен план се очаква иницииране на законодателни промени в България и извеждане на успешни образователни, социални и правни мерки за ограничаване и предотвратяване на домашното насилие/насилието, основано на пола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар