четвъртък, 22 юни 2023 г.

Радио Шумен представи баскетболното "чудо" на Силистра в лицето на Михаил Калинов

Анонс към интервюто в ефира на Рйдио Шумен (https://bnr.bg/shumen/post/101841192) на Сава Тончев с 16-годишния Михаил Калинов (бел. - внук на силистренската треньорска легенда от 60-те и 70-те години Аника Калинов) - капитан на отбор U16 на БК "Доростол", както и на националния отбор на България в същата възрастова група: "Само за няколко дни отборите на БК „Доростол“ - Силистра, водени от Светлана и Лъчезар Тодорови, спечелиха златните медали от държавните първенства за деца до 13 години и юноши до 16. На финала при юношите в срещата с Тунджа - Ямбол капитанът на националния ни отбор и спортист № 1 на Силистра за 2022 г. Михаил Калинов направи нещо невиждано у нас, отбелязвайки (бел.-във финален двубой) в коша на противника 58 точки!"


От разговора разбираме, че според Калинов мачът на полуфинала срещу "БУБА баскетбол" - София във финалния турнир във Варна е сред най-добрите, изиграни от отбора. За финала срещу отбора на "Тунджа", в който между другото Калинов е играл в Младежката лига, включително в чужбина, талантливият баскетболист казва: "Имах блясък (бел.-става дума за отбелязаните 10 тройки и общо 58 т.), мотивирах се за сериозен мач". Споделя, че рекордът му за най-голям брой отбелязани точки е 71 т. срещу бургаски отбор, а в сезона има и два мача с по над 50 т. във всеки един от тях.

Признава, че е по цял ден в залата и тренира, за да има подобрение както като играч, така и като психика. Оказа се, че е фен на Александър Везенков, когото харесва като играч, но и като човек с поведение извън терена. В допълнение: от 23 юни Калинов е на подготовка с националния отбор в Ямбол и му предстои европейско първенство от 4 до 13 август в град Питещ, Румъния. За баскетболната школа в Силистра (възпитаник е на Лъчезар и Светлана Тодорови) заявява, че сред най-важните неща е, че се обръща внимание на всеки, за да израсте като добър баскетболист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар