четвъртък, 8 юни 2023 г.

Две народни певици - родственици от село Калипетрово, с общ сборник с народни песни


От печат в Силистра излезе книга с песни на народните певици Васила Вълчева и на нейната племенница Митанка Петрова. "На преклонна възраст съм и изпълних завета на "добруджанската омирка" Баба Васила, която ми завеща 2 000 свои песни", заяви Петрова пред публика в Калипетрово по време на литературна вечер в Духовния център на православния храм в селото, посветена на най-новата книга на Милка Трендафилова, съдържаща 130 авторски народни песни.

Васила Вълчева е родена през 1906 година и живее до 1981 г. Потомка е на род от Сливенско, който още през XVII-XVIII в. идва в Добруджа от Сливенския край. Фамилен спомен е, че сред предците е войводата Кара Танас, на когото е посветена и специална песен. Баба Васила, както е повече известна, е едно от 7 деца с родители, посветени в музиката – баща кавалджия, майка – певица. Самата тя отглежда 8 деца, от които три свои от първия си брак, четири – деца на втория й мъж, и едно преродено. Две години от живота й преминава в Молдовата заедно с хиляди други добруджанци, отвлечени от румънските власти.

Певческият й талант е забелязан през 1960 г. на първия добруджански събор в Тервел и първите си песни записва през 1962 г. в БНР със Стралджанската група. В столицата е честван 60-годишният ѝ юбилей. Наградена е с орден „Кирил и Методий“ – II степен. Прозвището ѝ „Омирка“ е дадено от писателката Елена Огнянова – фолклорист и етнограф. Най-дълго с нея работи Михаил Букурещлиев – композитор, диригент и фолклорист.

Благодарение на него на Института по музикознание при БАН Вълчева предава описания на обичаи, приказки и записи на 1 300 народни песни. Той издава сборника „Народни песни от Добруджа“ с 333 нейни песни. Понастоящем в Калипетрово има клуб, наречен на името на Васила Вълчева, както и едноименен конкурс „С песните на Васила Вълчева“, чието начало е през 1997 г.

Племенницата й Митанка Петрова по професия е учител – завършила е висше образование в Геолого-географския факултет на Софийския университет, а преди това и педагогика в Шумен. Повече от седем десетилетия е самодеец в НЧ „Пробуда“ в село Калипетрово. Участвала е на различни събори, има записи в БНР – София и Шумен, както и за телевизионни предавания в БНТ и РТВЦ Русе. Пяла е в много страни, а със съпруга си Петър Петров, който също е учител, но по биология и музика (свирел e на цигулка), са били дует в младите си години. В момента води църковния хор на село Калипетрово.

Книгата, издадена от Митанка Петрова в бутиков тираж, е с разнообразно съдържание: песни за мирогледа на българина (митични песни, балади  легенди; обредни и празнични песни според народния календар); песни за бита и характера на добруджанеца (песни, свързани пряко с живота на човека от люлката до гроба – исторически, хайдушко-юнашко-войнишки; за робството, царе, герои и войводи; любовни, седенкарски, сватбарски, семейни, трудови; хумористични; детски). В текстовете срещаме също гатанки, скороговорки, детски игри, стари думи и нотирани песни. Наличен е и богат снимков материал от семейния архив.




Няма коментари:

Публикуване на коментар