вторник, 30 август 2022 г.

Учени от Силистра влязоха във връзка с колеги от Научно дружество на българистите от Молдова

Наскоро в град Балчик завърши осмият форум "Българско наследство" в който участваха представители на различни среди от България, Румъния, Украйна и Молдова. Сред най-интересните от тях, дошли за форума за пръв път от българската диаспора в чужбина, бе докторът на историческите науки Иван Думиника, който е учил в родината си Молдова, както и във Великотърновския университет в България. В момента той е старши научен сътрудник в Институт за културно наследство към Молдовската академия на науките в Кишинев и председателства Научно дружество на българистите в Молдова.

На отделна среща с д-р Йордан Касабов - етнолог от Силстра, двамата обсъдиха теми, от които се вълнуват. Запознанство бе осъществено и с представителите на Русенския университет - доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Филиал Силистра, и доц. дфн Тодорка Георгиева - преподавател във филиала и ръководител на Научен център „Дасий Доростолски“.
Д-р Касабов подари на младия учен от Молдова последните си две книги, за да ги отнесе при българите в Кишинев: едната му емблематична творба "Скритият бог - древна българска същност", а другага е енциклопедичният му труд "Шиковското население в Добруджа". Във форума Касабов се представи с разработка за "Шамбала" - забравения рай с българска "линия" в него, а Думиника - с доклад за един от близо 80-те преписа на Паисиевата история, наричан "Башкьойски" ("Добруджански"), а всъщност оказало се, че "връзката" е друга, но объркването дошло от името "Башкьой" - село в Северна Добруджа.
Интересно бе и представянето на българската библиотека "Христо Ботев" в столицата на Молдова, която е филиал на общинската и е средище на българщината от 30 години насам, нуждаещо се от още книги на български език, като за предпочитане е съвременна литература. Към библиотеката от 8 години има и безплатно неделно българско училище. В Кишинев действа и български лицей, носещ името на Васил Левски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар