вторник, 30 август 2022 г.

85 години след кончината на Йордан Йовков 173 са паметните места на името на "певеца на Добруджа", родом от Жеравна


Първият панел на форум "Българско наследство - Балчик 2022" бе посветен на 85-ата година от кончината на певеца на Добруджа, като във
 времевите му рамки бе показана изложбата на Дом паметник "Йордан Йовков" от град Добрич, създадена по същия повод  и представена от д-р Кремена Митева като негов главен уредник. От презентацията й стана ясно, че Йовков е преведен на 44 езика в 46 държави по света (първият превод е на военен разказ на немски език през 1918 г.). В днешно време 14 читалища в страната носят името на "певеца на Добруджа", като 4 от тях са в Силистренския край) както и 20 училища, от които 6 са сред закритите през последните 15 години. Първото училище е именувано на Йовков приживе още през 1934 г. в село Сини вир, което днес е в община Каолиново на област Шумен, за което той е дал лично своето съгласие.

Второто по рода си е от 1939 г. във Варна и оттогава вече 83 г. не е сменяно. Първият паметник на Йовков е от 1959 г. в Генерал Тошево, но има неосъществена идея в Добрич от 1942 г., където обаче друг проект е реализиран през 1969 г. Паметни места в негова чест има общо 173 в страната, сред които 24 - най-много, са в Раградско - става дума за улици и др. За сравнение по същата тема на обратния полус е област Стара Загора - една в град Раднево. Д-р Митева припомни крилатата фраза, че "Истинският писател приживе работи, а живее сред смъртта си". Не бе пропуснато също, че в един период от десетина години след 9 септември 1944 г. Йовков не е сред писателите, за които се говори в училище, но през 50-те години вече по-усилено е в общественото съзнание, а трайно влиза в литературния канон през 60-те години на миналия век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар