понеделник, 29 август 2022 г.

На 4 септември на мемориала край село Шуменци - пореден събор в чест на героите от Тутраканската епопея

  

По повод 106-ата годишнина на Тутраканската епопея родолюбивото тутраканско гражданство, кметът на община Тутраканд-р Димитър Стефанов и Исторически музей Тутракан провеждат поредения си Национален събор възпоминание в неделя - 4 септември 2022 г. (начало 11 ч.) в Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.”, който е част от "Сто национални туристически обекта".

В програмата: 11-11.10 ч. - ритуал "Запалване на вечния огън"; 11.10-11.25 ч. - панихида; 11.25-12 ч. - Национален събор възпоминание. По традиция от името на институции и организации, както и от гражданството се полагат венци и цветя пред паметника с уникален надпис - от съвременна гледна точка оценяван едновременно като човешки по съдържание и философски по внушение, а именно: "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното си отечество".
Сайтът на Исторически музей Тутракан (http://www.museumtutrakan.com) ни припомня накратко историята на събитието, случило се в първите септемврийски дни на 1916 г.: "На 1 септември 1916 г. България, за да защити националната си гордост, обявява война на Румъния. Срещу внушителната румънска сила е противопоставена част от 3-та българска армия в състав – Четвъртата Преславска пехотна дивизия, Първа бригада от Първа Софийска дивизия и Дунавски отряд, под общото командването на ген.Пантелей Киселов.
Началото на атаката започва в ранната утрин на 5 септември 1916 г. Въпреки ожесточената съпротива на румънците, до вечерта предната позиция пада. На следващия ден настъплението продължава със същия устрем. В 15,30 часа румънският гарнизон капитулира. В 18 часа ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника.
Непосредствено след епичната битка, командването на ІV-та пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат погребани във форт № 7 на румънската укрепителна линия на крепостта, на 8 км от гр. Тутракан. При Тутракан вечен покой намират над 10 000 войници и офицери, от които 1764 – български.
Признателното поколение издига през 1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”.
1996 година е подета кампания за изграждане на Алея на славата с изписване имената за загиналите в битката, с финансовата подкрепа на общините, това високо патриотично дело е завършено.
През 2002 г. е разработен проект за пространствено оформление на Мемориал “Военна гробница-1916 г.”, изграден е парк, сцена за официалните чествания, монтирани са на вечен страж две гаубици “Круп”. През пролетта на 2007 г. тържествено е осветен параклис “Свети Георги Победоносец”.
Мемориалът е посещаван ежедневно от граждани и от близки и потомци на загиналите, да се поклонят и да поднесат венци цветя в памет на загиналите герои за Тутракан и Добруджа. Кулминационен връх на всенародната почит и признателност са възпоминателни тържества, панихиди, провеждани на Гергьовден и в първата неделя на месец септември".
Скорошнта публикация на сайта Кворум Силистра актуализира развитието на Мемориялния компбекс: "Във втората десетдневка на м. август 2022 започна изпълнение на проект
"Мемориален комплекс "Тутраканска епопея 1916 г." и прилежащите му публични пространства" с първа копка, освещаване и пресконференция, съобщиха от Исторически Музей Тутракан.
Направена е първата копка на бъдещия музей. Водосвет е отслужен от ставрофорен иконом Илия Тонков и отец Михаил Михайлов. Проектът за "Разширяване на експозицията на Мемориален комплекс "Тутраканска епопея – 1916" отговаря на критериите за финансиране на "културен обект от национално значение" в рамките на програмата за европейски субсидии "Региони в растеж". Инвеститор и кредитополучател е община Тутракан. Предвиденият бюджет възлиза на около 5,5 милиона лева с ДДС, от които 76 % – грантово финансиране, 9 % – заем, 5 % – общински средства и 10% грант от частен тутракански спомоществовател".

Няма коментари:

Публикуване на коментар