петък, 12 август 2022 г.

Внушително участие на представители от Силистренския край в 8-ия Форум „Българско наследство“ – Балчик 2022

В периода 24-26 август т.г. в град Балчик Сдружение „Българско наследство“ ще проведе едноименния осми по ред форум. По традиция в него участват представители на различни организации, както и в индивидуален план добруджанци от Силистренския край. Те се включват и в двете части на проявата, начело на която е Маруся Костова – председател на Сдружението и главен редактор на в. „Балчишки телеграф“.

Става дума за частта, в която се представят доклади и съобщения на разнообразни теми: тази година акцентите са върху научна конференция „Йордан Йовков и войните“ по повод 85-ата годишнина от кончината на класика на българската литература (в този панел медиатори са доц. д-р Румяна Лебедова от Силистра и д-р Кремена Митева от Добрич), както и по въпросите около неизчерпаемата тема за етнологията на българите.

С какво ще се представят силистренци:  „Йордан Йовков и митът „Златна Добруджа“ (доц. д-р Румяна Лебедова); „Полемистът Паисий – ученик и последовател на Константин-Кирил Философ и Черноризец Храбър" (доц. дфн Тодорка Георгиева); „Идеята за българската Шамбала (неоткрития рай) – страна на вечната младост и на световната мъдрост“ (д-р Йордан Касабов); „Етюд за баладата „Гребенка“ (1895 г.) на Владимир Христов Шиков от Калипетрово“ (Йордан Георгиев); „Представяне на изложба на копия на гравюри за Кримската война с кратки анотации“ (Валентин Петков). 

„Идеята за свръхчовека в разказа „Индже“ на Йордан Йовков“ е общ доклад на двама учители от Езикова гимназия „Пейо Яворов“ Силистра: Влади Владев – преподавател по „Български език и литература“, и Иво Димов – преподавател по философия.  „80 г. от Великия добруджански събор в Добрич през 1942 г. – малко познати дейци на добруджанското освободително движение“ е материалът на Валентин Събков – историк изследовател от Варна, родом по бащина линия от Алфатар, инициатор за паметника на Стефан Боздуганов в най-малкия град на областта)

С доклади ще участват и двама докторанти във Филиал Силистра на Русенския университет, които са учители в СУ „Васил Левски“ – Дулово: „Стилистика на светостта в повестта „Жетварят“ на Йордан Йовков“ (Ивелин Илиев) и „За една интересна употреба на прости изречения с отстъпителна семантика в разказите на Йовков“ (Донка Илиева). Краеведът Михаил Гавазов също е заявил тема за свое участие. Обикновено представители на община Тутракан се включват на свой ред с интересни разработки от краеведски и литературен характер.

В рамките на форума в Балчик се събират освен учени, краеведи и изследователи от България, така също представители на българските общности от Молдова, Румъния, Украйна. Работата на форума стартира на Срещата започва на 24 август от 10 ч. в Културно-информационен център „Мелницата“ с фотографска документална изложба за житейския път и творческото дело на писателя Йордан Йовков, организирана от специалистите на Дом паметник „Йордан Йовков“ – Добрич.

В 16 ч. ще бъде представен 7-ми брой на сп. „Форум“, в който обикновено са отпечатани материали от предишното издание на форума, след което е началото на познатата от предишни години конференция на тема „Етнология на българите“ с водещ доц. д-р Елена Рацеева – българист от Молдова, декан на факултета „Хуманитарни технологии“ в университета „Висша антропологическа школа“. 

На 25 август в НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ от 10 до 18 ч. е фолклорният конкурс, в който освен от България ще има и състави от чужбина. Сред тях са деца от с. Белица, община Тутракан, с худ. р-л Антония Камбурова, като фолклористката Калина Михайлова от село Шуменци е заявила също свое представяне с ефектни притежания от своята колекция, завещани от нейните деди.  В салона читалището, но на 26 август от 18 ч., е концертът на състави от Молдова: Ансамбъл „Лале“, Народен хор „Севда“ и оркестър „Дуй Гум“. На финала ще се изяви певческа група при НЧ „Напредък – 1942“ от с. Дончево. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар