неделя, 28 август 2022 г.

Силно добруджанско участие от Силистренския край във Форум "Българско наследство" в град Балчик

Осмото издание на Форум "Българско наследство", проведено в периода 24-26 август 2022 г. в град Балчик от едноименното сдружение с председател Маруся Костова, премина с внушително участие на автори от Силистренския край. Става дума за 11 доклада, от които три на учени със защитени докторски степени. Това са доц. дфн Тодорка Георгиева - материалът й е за Паисий, Черноризец Храбър и Паисий Хилендарски, доц. д-р Румяна Лебедова - за мита "Златна Добруджа" - двете преподавателски са от Русенския университет чрез Филиал Силистра, на който предстои "Европейска нощ на учените през м. октомври т.г.; д-р Йордан Касабов - единствен етнолог в Крадунавска Добруджа с докторска дисертация, представил този път на аудиторията интригуващ материал за "Шамбала" - загубената райска страна в Азия с българска връзка, за която става дума в дадената му за печат нова книга.

Доклади представиха и други двама, които са в процес на подготовка за придобиване на научни степени (Ивелин Илиев и Донка Илиева - учители в СУ "Васил Левски" в град Дулово), още на историка изследовател Валентин Събков - автор на книга за добруджанските дейци - по бащин род от Афатар, но живеещ във Варна, Йордан Георгиев - журналист ("Етюд" за баладата "Гребенка" от 1895 г. на шиковския поет Владимир Шиков от село Калипетрово"), Иво Димов-Влади Владев - учители от ЕГ "П. Яворов" - Силистра (с общ доклад с философски и филологически погледи към "Индже" на Йордан Йовков); от град Тутракан: Анастасия Якова - позната като изследовател на таврийските и севернодобруджанските българи, и Адриян Василев, живеещ в Русе, чиято сила е в работата с български и румънски автори (в случая разработката му бе за Йовков и Садовяну).

Силистренското участие бе гарнирано също така с две забележителни и запомнящи се изложби - комплект от над 20 разнообразни по цветове, фигури и шевици добруджански престилки, избрани от колекцията на Калина Михайлова от село Шуменци, Тутраканско (нейни старини от подобен характер са показвани в Белгия, Румъния, както и на много места в България) и на копия на над 20 гравюри, свързани с Кримската война, водена в частност и в Добруджа, събрани от Валентин Петков от Национално движение "Традиция".


Отделно във фолклорната програма към Форума се включиха успешно самодейци от читалището в с. Белица, Тутраканско, с песни, танци и с крайдунавския обичай "Бразая" (Детската вокална група "Щурчета" към читалището с р-л Антония Камбурова също изпълни някои свои песни), както и от Дулово - детска танцова формация при СНЦ "Ритмика". Беличани се включиха и при откриването на форума със своя драматизация на литуратурно-музикална основа по произведения на Йордан Йовков. Певческата група към Съюза на инвалидите в България от гр. Тутракан, с ръководител Елена Ангелова, също се представи по забележитен начин на сцената на НЧ "Паисий Хилендарски".

Първият панел на форума бе посветен на 85-ата година от кончината на певеца на Добруджа, като бе показана бе и изложбата на Дом паметник "Йордан Йовков", създадена по същия повод, представена от д-р Кремена Митева като негов уредник.


За поредна година Областна администрация Силистра бе съпричастна към единствената по рода се проява в Добруджа, включително за втори път с лично участие на представител на политическия й кабинет - тази година в лицето на заместник-областния управител Димитър Тодоров. Той бе на откриването заедно с отговорен представител на домакините в лицето на Димитрин Димитров - зам.-кмет на община Балчик (местната власт е сред редовните спонсори на проявата, която е без аналог в Североизточна България). Подобно на силистренските четци на доклади г-н Тодоров имаше срещи с някои от най-важните гости и сред тях бяха господата Лука Велчов и Любомир Николов от
Демократичния съюз на българите в Букурещ, Румъния.

За добруджанци форумът бе възможност за общуване с потомци на българи от Румъния, Украйна и Молдова (за пореден път специално бе участието на българистката доц. д-р Елена Рацеева - академичен преподавател, включително в университета в Тараклия, и за първи път на доктора на историческите науки Иван Думиника -
старши научен сътрудник в Института за културно наследство към Молдовската академия на науките в Кишинев и председател на Научното дружество на българистите в Молдова). Интересно бе представянето на българската библиотека "Христо Ботев" в столицата на Молдова, която е филиал на общинската и е средище на българщината, нуждаещо се от още книги на български език.


Разбира се, форумът бе силен и с общуването между краеведи от няколко страни - сред тях направи впечатление Димитрий Гургуров от гагаузката общност в Молдова, както и с учени от други краища на страната (София, включително етнолога д-р Галин Георгиев от БАН, Велико Търново - проф. Калчо Калчев, и др.). В рамките на уникалното за Добруджа събитие бе представено и седмото издание на сп. "Форум", в чиито предишни 2 издания има поредица от разработки на силистренските участници, докато в тазгодишното има материал само на доайена на краеведите в Силистренския край - 91-годишния Михаил Гавазов, който не успя да се включи във форума през 2022 г. Силистренско участие чрез отец Михаил Михайлов от Русенска епархия - Тутраканска енория, имаше и в изнесените две молитви по православна традиция - заупокойна за Йордан Йовков и благодарствена за всички участници.


Народната певица от Добруджа Калинка Вълчева (бел. ред.-на 20 септември в Тервел е проявата в чест на нейния юбилей - 80 години!), д-р Галин Георгиев от БАН и Петър Кирилов - народен певец от Попово и председател на тамошното Сдружение "Цветница", бе журито на тазгодишната фолклорна програма на Форум "Българско наследство". Над 60 бяха групите и индивидуалните изпълнители (предимно от Североизточна България - Добричко, Силистренско, Варненско), както и гости от Румъния, Украйна, Молдова (включително от област Гагаузия).


Няма коментари:

Публикуване на коментар