неделя, 10 юли 2022 г.

Николай Костов в Силистра и Красимир Петров в Тутракан са новите президенти на ротарианските клубове в Крайдунавска Добруджа

 

За поредна година в хан „Дълбока” между Силистра и Тутракан бе проведено междурегионално събитие – т.нар. ротация на президентите в клубовете от зона 13 на Ротарианска област България (Дистрикт 2482), представлявана от асистент-дистрикт гуверньор (АДГ) в лицето на ротарианката Нина Крушева от град Русе. Общността е част от най-голямата хуманитарна организация в света – „Ротари интернешинъл”, създадена в Чикаго (САЩ) през 1905 г.  В нея членуват повече от 35 000 Ротари клубове, разпределени в над 530 дистрикта. В България всеки Ротари клуб е регистриран по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Събитието бе уважено за пръв път от настоящия дистриктен управител – Виолина Костова, която е ротарианският за цялата страна представител на общността, в която влизат близо 90 клуба с около 2 000 членове. В случая 80 от тях от Силистра, Тутракан, Русе и Поморие участваха в ритуала на „ротацията”, част от която бяха и ротарианци от Кълъраш, Румъния, чийто клуб е побратим на клубовете в двата крайдунавски добруджански града. Също се включиха и техни сънародници от Александрия, с които българските клубове също общуват. Част от събиитето бяха и членовете на Интеракт клуб Тутракан, спонсориран за деца и подрастващи до 18 г. от  местния ротариански клуб.

Вечерта започна по стандартния за Ротари начин: със звук на камбана, с националните химни на България и Румъния, с химните на ротарианските области на двете страни, както и с прочитане на молитвата за приятелство и за мир по света. След това бяха словата на досегашните президенти: Ротари клуб Тутракан – Венцислав Статев, Ротари клуб Силистра – Боян Боев,  Ротари клуб Русе – Венелин Молнар, Интеракт Тутракан – Калина Василева. Най-важното от изказаните мнения: изминаха две трудни години, през които се смениха форми на общуване, както между ротарианците, така и в обществото като цяло; потърсени са други възможности за провеждане на каузи по теми, които са актуални, и др.

Пак по традиция досегашните президенти на клубове връчиха огърлиците на властта на своите приемници: Ротари клуб Силистра – Николай Костов, който за втори път става президент на клуба, след като е преминал и през ролята на АДГ за 4-те клуба от трите дунавски града; Ротари клуб Тутракан – Красимир Петров, който също повтаря президенството – той бе първият при чартирането на клуба през 2005 г.; Ротари клуб Русе – Иво Братанов, Интеракт Тутракан – Мартин Вълев.

При гостите от РК Кълъраш щафетата на президентството бе предадена от Аурелия Йон на Василе Николай, който е познат на силистренци, тъй като наскоро участва в откриването на офиса в Силистра на Българо-румънската търговско-промишлена палата - председател е на структурата в отсрещния румънски град.

В своите изказванияа и четиримата бяха единодушни, че в настоящата ситуация все по-важно е клубовете да осъществяват общи проекти в полза на своите общности, по възможност с участието на местни партньори, вкличително на регионалните и на общинските властови институции. В подобен стил бе и поздравът на г-жа Костова като дистриктен управител за ротарианската 2022-2023 година.

Г-жа Крушена също постави ударение на задълбочаване на приятелството между клубовете – тя бе гост на тържеството „20 години Ротари клуб Силистра”, което бе проведено на 16 април т.г. На него е посветено хартиено издание, представящо в цялостен план членовете и работата на клуба през целия период на съществуването му, като екземпляр от което бе раздаден на част от гостите за спомен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар