вторник, 19 юли 2022 г.

И отново на дневен ред е националният събор в Копривщица

На 5-7 август тази година в град Копривщица ще бъде проведено отложеното от преди две години 12-о издание на Национален събор на народното творчество, чието начало е сложено през 1965 г., като най-голямото и представително по рода си събитие. В него по традиция всяка административна област спрямо спецификата на съответната етнографска дестинация представя характерни за района песни, танци, костюми и словесен фолклор. Сред неизменните участници е и област Силистра в проявата на Министерство на културата, Областна администрация на Софийска област, Институт по етнография и фолклор при БАН, с медийното съдействие на БТА, БНТ и БНР, както и с неизменното домакинство на община Копривщица.

Тържественото откриване е на 6 август – събота, от 10 до 11 ч. на „Първа сцена“, където е и закриването, но на 7 август от 11 до 12 ч. В същия ден, но от 13 до 14,30 ч. в старото училище на Копривщица е събитието „Кръгла маса ХII Национален събор на народното творч
ество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики“.

На 11 юни в Силистра бе проведен регионален преглед пред жури, което даде право в подбалканския град да се явят самодейци от 3 общини: Силистра (Бабук – лазарски и коледарски обичаи чрез състави на НЧ „Дочо Михайлов“, и Смилец – възстановка на обичай „Направа на динен маджун“ – НЧ „Светлина“); от община Алфатар с обичай „Белене на платно“ и народни песни (НЧ „Йордан Йовков“); от община Дулово – Межден – обичай "Белянка" (НЧ „Отец Паисий“), Грънчарово – народни песни (НЧ „Христо Ботев“), СНЦ „Ритмика“ – Дулово – обичай „Викане на къща“.

Програмата на добруджанци от Силистренския край ще бъде представена на 6 август от 15 до 18 часа на „Четвърта сцена“. Общо 28 области ще имат програми - близо 100 часа на всичките 6 сцени в рамките на трите съборни дни. По предварителните заявки най-дълга програма предвиждат от област Перник (близо 6 и половина часа – тя ще е на 6-а сцена в събота от 10 ч.). Впечатляват също програмите на областите Видин, Добрич, Ямбол, Хасково, Сливен и София - област (всяка от тях по около и над 5 часа). Най-кратка се очертава програмата на област Кюстендил – под един час, а в рамките на час, час и малко - Плевен, Габрово, Велико Търново и Кърджали.

П

Няма коментари:

Публикуване на коментар