четвъртък, 21 април 2022 г.

Добруджанската певица Ивелина Димова на турне в САЩ

За блога ВЕРСИНАЖ народната певица Ивелина Димова от Силистра, в момента ръководител на народния хор в АНТП „Силистра“, който е част от НЧ „Доростол“, заяви по повод своето участие в концерти в САЩ: „Заедно с диригента и композитор Георги Андреев тук сме 8 отбрани певици – гласове от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” (бел. – Димова доскоро бе част от ансамбъла, преди се завърне в родния си град). В рамките на месец имаме концерти в Северна и Южна Каролина. В голяма част от тях програмата е фолклорна, а в три от дните участваме в уникалната оратория„A Melancholy beauty“, написана от Георги Андреев, и изпълнявана вече 2 пъти в Америка, както и веднъж в България“.

Според сайта www.violinsofhopesc.org, щатът Южна Каролина е домакин на съвместни прояви на специализираната академия за мащабни, хорово-оркестрови концерти, турнета и академии за музикално обучение за диригенти, хорови певци, вокалисти и инструменталисти в цяла Европа, Израел и Съединените щати „Varna International“ и колекцията от струнни инструменти от Тел Авив „Israel’s Violins of Hope“.

Ораторията на българския композитор е посветена на историята за спасението в България през 1943 г. от нацистката депортация в концентрационни лагери на 49 000 еврейски граждани. Българските народни певици участват заедно с няколко хора и оркестър от града домакин. Местни музиканти ще свирят на цигулки, оцелели след Холокоста, възстановени в Израел от производителите на цигулки Амнон и Авши Вайнщайн (баща и син).

Преди 11 години в сайта на Българското посолство във Вашингтон за ораторията „Меланхолична красота“ четем: Триумф! Това е най-точната дума, с която може да бъде описана световната премиера на ораторията „Меланхолична красота” въ

в Вашингтон. Няма думи, които могат да опишат чувството, когато слушаш три американски хора да пеят на български „Хубава си, моя горо”...
Благодарим Ви, маестро Андреев. Благодарим Ви, семейство Шарон и Калин Чоневи („Varna International“)! Благодарим Ви, ансамбъл „Филип Кутев” и приятели!”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар