петък, 1 април 2022 г.

Учител авторитет гостува в Областна администрация Силистра


Наскоро един от най-известните и почитани учители в Силистра – химикът Николай Манолов, гостува в Областна администрация Силистра и бе посрещнат лично от областния управител Катя Кръстева, на която той, един от доайените  
на учителството в крайдунавския град, е бил класен ръководител в сегашната ПМГ „Св. Климент Охридски“ – тогава ПГ „Климент Охридски“, впоследствие ЕСПУ, докато достигне настоящия си гимназиален профил като средно общообразователно училище. В срещата участва и заместник-областният управител Минчо Йорданов, който също е възпитаник на педагога, оставил следи в съзнанието на стотици свои ученици. 

Г-н Манолов си припомни педагогическата кариера – общо 38 години стаж като учител по химия – първоначално 2 години в сегашното ОУ „Отец Паисий“ (в онези години „Второ единно училище“); по-късно 10 години е в някогашната Втора гимназия, помещаваща се в сегашната Художествена галерия - тогава средище на славното в Силистра Педагогическо училище, за целите на което е изградена. След построяването на сградата на днешната ПМГ „Св. Климент Охридски“ до Дунавския парк става обединението на Първа и Втора гимназии в общо средно училище, в което г-н Манолов преподава любимата си дисциплина в продължение на още 26 години до своето пенсиониране в началото на 90-те години на миналия век.

В проведения свободен разговор с представителите на държавната власт гостът си припомни мнозина свои колеги, с някои от които се среща и днес, особено когато са поканени на юбилейни срещи на различни випуски. Подобен род срещи бяха разредени през последните години заради епидемичната обстановка. Примерно, тази година трябваше випуск 1977 да има поредната си среща, догодина е ред на випуск 1978 г. и т.н. Както винаги, в контекста на най-ярките моменти, запечатани в паметта, г-н Манолов припомни едни от най-големите успехи на свои възпитаници, при това в години, когато да се наредиш сред първите в национална или в международна олимпиада е забележителен и запомнящ се успех. 

Вземаме предвид и това, че в днешно време има повече надпревари от този характер, а и публичността на постигнатите резултати е по-видима. Та, в аналите на ПМГ и в частност лично на Николай Манолов остават челните места на настоящия проф. дхн Румен Цеков от Софийския университет; на Катя Иванова, която работи в Англия; на Боряна Любенова и др. (всички те са от различни випуски, потвърдили добрата си подготовка по химия). Разбира се, десетки са учениците, учили при него и благодарение на взаимната им работа са успели да влязат в авторитетни за своето време учебни заведения, за да станат впоследствие вещи лекари или служители във фирми и във ведомства, както и с изява в други места, изискващи отговорна работа.

Понастоящем г-н Манолов е пенсионер, който живее и се грижи сам за себе си в къща в центъра на Силистра. Със завидна за годините си (88) загриженост и упоритост отглежда цветя в градината и знае ред, по който цъфтят – първо е кокичето, после е игликата в три вида  – бяла, виолетова и тъмночервена, нататък се явява нарцисът в две разновидности – жълта и пъстра. Накъде в пролетния период без лалето? И, естествено, не минава без нейно българско величество розата, за да е пред очите му „докато падне сняг“. Сега вече, след подаръка от областния управител – кошница с три вида теменужки, и това красиво цвете ще краси градината на заслужилия уважение учител. 

Не е за вярване, но е факт – химикът Манолов обгрижва и асма от плевенски сорт, отделно – 10 лозови „чукана“ и още няколко източника на гроздов еликсир в двора, гледащ в южна посока, където в следобедните часове грее слънце. 

…И всеки божи ден – неизменно разходка за раздумка на кафе с приятели от различни поколения, при това на две различни знакови в Силистра места, едното от които е любимо на силистренската бохема – „Театър“-а.

Жив и здрав, г-н Манолов!

 

Йордан Георгиев, 11 ж клас,

випуск 1978 г. на ПГ „Климент Охридски“ Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар