понеделник, 18 април 2022 г.

В юбилеен бал Ротари клуб Силистра отбеляза 20-ата си годишнина

 16 април 2022 г. Град Силистра. Ресторант „Дръстър“. Тържество „20 години Ротари клуб Силистра“, преминало с участието на представители от клубове от градовете Русе, Тутракан и Попово. Събраните средства са за проект на тема Очен скрининг на деца от третите и четвъртите класове в силистренските училища“, след изразено съгласие на родителите им за изследване по класически традиционен начин. За изминалата време от клуба са реализирани десетки малки и големи проекти в хуманитарната сфера. Вложени в тях са над 100 000 лева, а отделно е положеният труд от ротарианци и приятели от няколко поколения.

Специални възпоменателни плакети получиха 10 от присъствалите на юбилея предишни президенти, включително настоящият Боян Боев (2020-2022), и един дългогодишен секретар – Йордан Георгиев (2009-2015 и 2017-2019). Това са инж. Веселин Андреев, инж. Стефан Райчев, инж. Пенчо Ковачев, инж. Евгени Георгиев, инж. Петър Георгиев, Георги Иванов, Свилен Съботинов, Николай Костов, Павлин Иванов, Димитър Димитров, Александър Сабанов.

Първият президент на клуба инж. Веселин Андреев поздрави присъстващите с юбилея – на 23 март 2002 година Ротари клуб Силистра става клонка от световното ротарианско дърво, получавайки т.нар. чартър карта. Това става благодарение на застъпничеството на Ротари клуб Варна (кръстник на силистренския клуб), тогава представляван от Наско Рафайлов, за когото е подготвена специална благодарност.

Пет години по-късно силистренци правят същия жест за създаване на втори ротариански клуб в Крайдунавска Добруджа – Ротари клуб Тутракан. Специално поздравление имаше и от Нина Крушева – асистент на дистриктния управител на българската ротарианска общност за зона „13“, в която са клубовете от трите крайдунавски града в Североизточна България. Неин предшественик на поста в продължение на няколко години бе Николай Костов от РК Силистра, който през ротарианската 2022-2023 г. за втори път предстои да бъде президент на силистренския клуб.


Областна администрация стана съпричастна на проявата с предмети за томболата на великденска тема, а поздравителен адрес отправи областният управител Катя Кръстева, спазвайки традицията на своите предшественици на поста. Музикален поздрав бе поднесен от Георги Иванов – паст президент на клуба и солист на Ансамбъл „Силистра“ при НЧ „Доростол“. Шоу гост на бала бе маг Дани Белев от Габрово, който, освен че представи великолепна програма със свои асистенти, съдейства и за провеждането на няколко благотворителни търга.

В тях и в другите благотворителни моменти бяха включени богата по съдържание кошница с продукти от месарница „Вилиян“ на Велико Керанов от Добрич; мини торти във великденски стил от сладкарница „Ванилия и шоколад“ Силистра; книги от Верига книжарници „Везни 55“ Силистра; дарове от „Лайънс клуб“ Силистра и от „Актуал“ Силистра (производител на колбаси и местни деликатеси от месо); уникално макраме – ръчна изработка с възли, наречени за здраве, и терариум с кактус столетник, дело на силистренския артист майстор-артист Вероника Добрева, и др. Музикален домакин, както и в много подобни прояви в предишни години – Център за музика и изкуства „Мегатон“ Силистра – Меги и Илия Илиеви, заедно със солисти от различни поколения.

Материали и снимки от предишните години, подредени на „Маса за спомени“, разказаха нагледно за миналия 20-годишен период. Специална книжка на хартиен носител представи голяма част досегашните и днешните членове на клуба, както и тяхната съвместна изява в служба на обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар