вторник, 29 март 2022 г.

Общ туристически продукт в областите от Северен централен район – мисия възможна и дано е осъществима

Наскоро областните управители на петте области в Северен централен район (Силистра, Русе, Велико Търново, Габрово, Разград) обсъдиха на работна среща в град Разград възможностите за общи действия и събития с туристическо съдържание. В него област Силистра бе представена от областния управител Катя Кръстева и от заместник-областния управител Минчо Йорданов. Диляна Вескова – ст. експерт в Областна администрация Силистра, представи отнасяща се за седемте общини от областта обощена туристическа информация.

Форумът е продължение на инициатива на д-р Деян Димитров – областен управител на област Разград, и е поредна стъпка по пътя към създаване на евентуален план с конкретика за използване на реално съществуващи природни дадености и обекти. При това на основата на разнообразни възможности, съобразени с условията за исторически, природен, приключенски, религиозен, културно-фестивален, круизен (възможности за акостиране на лайнери има в Русе и Силистра), ловен, винено-дегустационен, кулинарен и други форми на туризъм.

По време на срещата всяка от областите представи своята територия по темата (най-атрактивни туристически обекти, събития, видове туризъм и места за настаняване), включително чрез материали, най-често създавани по проекти от общините, от регионални и общински музеи, както и от неправителствени организации. От името на област Силистра всеки от областните управители получи комплект с брошури, рекламни издания и др., предоставени от фондовете на местни инициатори за тяхната изработка с цел да стигнат до повече потребители.

Според сравнителната информация, Крайдунавска Добруджа има няколко забележителни предимства: разположение на голяма река – 4 от общините в региона са с излаз на Дунава, осигуряващ връзка по вода с народи от над 10 държави; наличие на световно известен резерват (основа на Биосферен парк „Сребърна“); разположение на обекти за поклоннически туризъм на няколко вероизповедания; областен център с два многозвездни хотела, каквито в повечето от останалите в района области няма; природни дадености като екопътеки (3 от тях в община Кайнарджа) в м. Суха река (Сухоречието); археологически разкопки в Силистра – НААР „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ и Тутракан – крепост „Трансмариска“. Те са предимно от римско „време“ и подобни на тях има край Свищов – крепост „Нове“, и в Разград – НАР „Абритус“ – един от най-големите римски градове в Североизтока на империята, в който са намерили смъртта си в битки двама римски императори – баща и син), разказващи за миналото в различни цивилизационни периоди от развитието на света в почти 20 века, и др. Старобългарският период е най-добре представен в руини и възстановки във Велико Търново - „Царевец“ и „Трапезица“ (бел. - в града е и експозицията с макети на емблематични сгради и монументи от цяла България), както и в средновековната крепост „Червен“ край Русе.

Отделно относителната близост до град Констанца, черноморската столица на Румъния, прави Силистра възможна, но малко използвана до този момент междинна или отправна точка в комбинирана дестинация за туризъм. Преди няколко години Туристическо дружество Силистра експериментира с покана до членове на дружества от страната и осъществи успешно подобен тур, за да стане ясно, че е възможно да се случват и други като него. Още повече, че на малко разстояние от Силистра са няколко големи манастира, вкл. и на световно почитания св. Андрей.

Като част от общия за петте области район безспорни туристически центрове са Русе, Велико Търново и Габрово, включително и заради възможността да привличат посетители откъм север (Румъния), предвид разположението си в съседство. Най-големият български крайдунавски град предлага освен интересни музеи и туристическа перла като Ивановските скални манастири. Те са един от 4-те в Североизточна България обекти на ЮНЕСКО, 3 от които са в СЦР – другите два са ПР „Сребърна“ и Тракийска гробница „Сборяново“, която тази година отбелязва 40 години от откриването й през 1982 г.

Както и Басарбовският манастир, чийто патрон св. Димитър Солунски е покровител на румънската столица Букурещ, което го прави мощен притегателен център за туристи от северната ни съседка (наоколо е също забележителната пещера „Орлова чука“). В района има и други духовни обители, особено около старата ни престолнина и в Габровския балкан, които са познати и посещавани от туристи – най-често в краткосрочни пътувания и предимно в транзитен план. И като стана дума за Балкана, в района на Габрово има над 400 места за нощувки, предимно в къщи за гости (65%). Те са основа за еко и селски туризъм, каквито условия има и в Еленския край, ползвани все по-активно в годините на пандемия от 2020 година насам.

За сравнение – в Русенско има 56 места за отсядане в хотели (1-3 звезди ), от които 44 са в областния град – колегите от Областната администрация на „града на свободния бизнес“ отбелязват, че в района липсват условия за бутиково-луксозно настаняване. Забележка от същия характер направиха и презентаторите от другите области, с изключение на Силистра.

За отбелязване е също, че освен с историческата си част и с религиозен обект като Ибрахим паша джамия, смятана за третата по големина на Балканите, в Разград могат да се похвалят с нетрадиционно средище, каквато е базата на Професионален футболен клуб „Лудогорец“. И съвсем не бе случайно, че организаторите на срещата на областните управители дадоха възможност да бъде споделен опитът на Клуба – десетократен шампион на България и участник в авторитетни европейски клубни шампионати, включително и в създаване на пакети за посещения на футболни мачове с европейски грандове плюс възможности за посещение на туристически обекти. Опит за работа на трансгранично ниво, не само в сферата на туризма, представи и Еврорегион „Данубиус“, основан преди 20 години от Областна администрация Русе и от Окръжен съвет Гюргево.

От поднесената информация по време на срещата, а и в проведената дискусия стана ясно, че сред акцентите в областите в Северен централен район са и редица етнографски обекти – комплекс „Рибарска махала“ в Тутракан в комбинация с уникалния музей на лодкостроенето и рибарския поминък; комплекс „Етъра“ в Габрово, обединяващ 50 обекта, работещи целогодишно; уникалното с архитектурата си село Арбанаси над Велико Търново, а в града - прословутата Самоводска чаршия, и др. В това отношение малък бисер са „Добруджанска къща“ Алфатар с опит в десетилетията назад за посрещане на туристи от цял свят, както и нейната по-скромна посестрима в село Гарван, Ситовско.

На територията на СЦР има и други забележителни природни дадености, като река Русенски Лом, използвана за отдих и екстремен спорт; Национален парк „Централен Балкан“, м. Демир Баба (част от пътя на легендарния Железен баща и аязмото край с. Руйно, Дуловско); блатото на белите лилии край р. Дунав в Главинишко; защитена местност „Калимок – Бръшлен“ и др. Отделен момент са възможностите за ловен туризъм в стопанства и целеви резервати в Силистренско и Разградско („Каракуз“ и „Воден – Ири Хисар“).

Не на последно място участниците в срещата обсъдиха и възможностите да привлекат в регионите си гости чрез събития от културния календар. В Силистренско това са празниците в Тутракан („Огнен Дунав“, „Джулай“ и Празник на кайсията), кулинарни формати като „Гозбите на Добруджа“ в Сребърна, Празник на динения маджун в Смилец, Празник на качамака в Нова Черна; Фестивал на турския фолклор в Дулово; Фолклорен празник „Алфатарски багри“, Празник на водните лилии в Малък Преславец и др. В Габровско – „Узана поляна фест“, Габровски карнавал, разнообразни мероприятия в „Етър“-а; в Разград – празници, посветени на тиквата и на киселото мляко; в Търново – международен танцов фестивал, светлинно шоу над „Царевец“; в Русе – Мартенски музикални дни и др.

В заключение – работната среща на представителите на държавната власт в областите от Северен централен район е едно осъществено намерение, което ще е добре да намери своето продължение. Независимо от трудностите, които ще съпътстват следващите крачки в замислената идея за общ път в печеливша зона, каквато е туризмът. Независимо от крайния резултат, при всички случаи създадените контакти, разменените информационни масиви, по-малките и по-големи крачки ще бъдат полезни за участващите в целия процес страни – властови институции, ресорни ведомства по места, целеви бизнес структури и техни партньори, в създаването и осъществяването на туристически продукти.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар