сряда, 16 март 2022 г.

Добруджански стъпки от Калипетрово на старта на поредица от семинари за традиционен танцов фолклор „От Извора“

Без шега, на другия ден след 1 април, а именно на втория ден от месеца, започва  поредица от седем платени онлайн фолклорни танцови семинари, дело на Клуб за български народни танци „ОТ ИЗВОРА“. Той съществува повече от 15 години и от сайта www.bghora.com разбираме, че е ръководен от преподаватели, завършили Държавно хореографско училище – гр. София,  бивши и настоящи танцьори в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и в Ансамбъла на Нешка Робева.

Семинарите са своеобразно продължение на подобни, проведени с участници от цял свят през 2017, 2020 и 2021 г. Семинарът е от 7 части, като през деня ще има обучително/семинарна част,  всяка с продължителност минимум 120 минути, включваща лекционна част – стил и характер на етнографската област; разучаване на танци запознаване с народните музикални инструменти от съответния регион

Вечерта всички заедно ( преподаватели, музиканти и участници) ще са заедно с наученото през деня под звуците на хубавата традиционна музика. Фолклорната вечер ще е посветена предимно на дадената фолклорна област. Началото на семинара е на 2.04.2022 г. (събота) и до края той ще е само в съботни дни. Събитието е в танцова зала „От Извора“, намираща се в град София (спортен комплекс „Славия“).

Семинарът прощъпулник е посветен на хора от Добруджа (гост е Чудомир Валериев от село Калипетрово). Присъственото участие струва 45 лева, а онлайн – 25 лева (бел. ред.-различни са цените за отделните семинари, като банкирането е онлайн). На 9 април е вторият семинар, посветен на танци от Егейска Македония; на 16 април – танци от Неврокопско; на 30 април – танци от Граовско; на 14 май – танци от Северозападна България; на 28 май – северняшки танци; на 4 юни – танци от Тракия и Странджа. За повече информация: тел. 0887484339, email: otizvora_bg@abv.bg. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар