събота, 26 март 2022 г.

Ротари клуб Силистра със залесителна акция в навечерието на Седмицата на гората

Малка екологична залесителна акция в навечерието на Седмицата на гората (1-7 април) проведе Ротари клуб Силистра, начело с Боян Боев - президент на клуба за периода 2020-2022 г. - на практика в рамките на две поредни ротариански години. Тя бе осъществена от три поколения силистренци и бе посветена на 20-ата година на клуба, който е пръв по рода си в област Силистра.

В района между блокове по ул. "Черно море", бившето СОУ "Юрий Гагарин" и хотел "Виена" 8 явора бяха положени в градинката в съботния ден в Силистра след големия празник Благовещение. С надеждата да останат непокътнати от злосторници (дано и намиращите се наоколо камери си свършат "работата") и да се "хванат", за да създават уют и хлад в летните горещини.
Мястото постепенно може да бъде облагородено и с пейки, защото покрай него минават много граждани - както живеещи, учещи или работещи в района, така и преминаващи към промишлената зона и близките магазини. Разибра се, и гости на града.
В акцията участваха освен президентът на клуба Боев, още Николай Костов и Павлин Иванов - негови предшественици на поста, един от основателите и дългогодишен секретар на клуба (2009-2016) Йордан Георгиев, настоящият секретар Митко Тодоров.

Заедно с тях бяха и децата Ема Костова и Максим Тодоров, които показаха завидно желание и добри умения, за да се справят с поставените им задачи в изкопаването, засаждането и поливането на всеки от осемте "явор"-а. Този род дърво е известен още като клен (в над 20 разновидности) и за него се знае, че от твърдата му дървесина в древността за правене на копия за ловците и за бойците.

Преди повече от десет години добруджанските ротарианци засадиха и дървета от вида "пауловния" в парка "1 800 години Силистра", преди да бъде обновен по проект на общината, и някои от тях още са част от флората на парка. В първите години от съществуването си клубът участва и в мащабна залесителна акция в град Кълъраш по покана на тамошния ротариански клуб - побратим на силистренския.

Ротари клуб Силистра е неправителствена организация, регистрирана по българското законодателство и членува в най-голямата хуманитарна организация "Ротари Интернешинъл" (в България са близо 90 клубовете с около 2 000 членове в момента - още един крайдунавско-добруджански има в Тутракан).
За двете десетилетия от своето съществуване клубът е реализирал десетки малки и по-големи проекти - общо за стотина хиляди лева - собствени, привлечени от дарения или събрани от проведени събития средства. Поредното събитие е предвидено за 16 април т. г. по повод юбилея на клуба и с цел реализация на поредна кауза.
Пред завършване е обновлението на спортната площадка на ПГС "Пеньо Пенев" заедно с екипа на училището, където в далечната 2002 г. е реализиран първият проект на клуба - подмяна на кошовете на баскетболното игрище, които, по ирония на съдбата, и сега имат нужда да бъдат заменени с нови. Замислено е възстановяване и на осветлението, за да бъде ползвана спортната придобивка и в тъмните части на денонощието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар