петък, 18 март 2022 г.

Българският Наполеон е погребан край храм в Букурещ


В Букурещ срещу изградения като манастир хан „Манук“ – дело на арменеца Мирзоян от Русе, се намира църквата „Свети Антон“, около която още са запазени гробове на починали, макар че още през 1859 г. е било забранено да има гробища около църкви. Там е погребан габровец, който може да бъде наречен „българският Наполеон“.

Преди години Лука Велчов - доаейн на българите в Румъния, родом от областта Банат и възпитаник на българското училище в румънската столица, и хора като него издирват любопитна информация за един от погребаните край храма.
Става дума за необикновен човек, на лицевата страна на чиято надгробна плоча има само релефно изображение на дама, символ на родината, а над него ръкописно написано четем „Отечество“, при това оцветено в зелено. Всъщност важната информация е от двете страни на плочата, изписани на кирилица и на румънски език.
Според направеното проучване, всичко това е свързано с Иван Бакалоглу от Габрово, чийто син академик Емилиян Бакалоглу се предполага, че е издействал гробът да остане непокътнат около обителта. За баща му се говори, че заедно с други хора е събрал балкански корпус от 5 000 души (българи, албанци, сърби, хора от македонския край), настаняват ги заедно и ги обучават, за да участват в Кримската война. През 1856 г. на пасището в село Бранещ край Букурещ, където днес живеят също потомци на българи, на всеки от корпуса се дава по една икона и по три австрийски „пари“.
Този корпус води на страната на Русия сражения срещу представители на пет велики за онова време военни сили: Англия, Австрия, Турция, Германия и Франция. За деятелността си получава орден „Св. Станислав“ от руския император. Повод за Лука Велчов, наречен от българска медия преди няколко години „българският апостол в Букурещ“, който като човек с 40-годишна практика на учител, завършил „Славянски филологии“, има право да отсъди: „Ето защо той заслужава да бъде наречен българският Наполеон“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар