петък, 4 март 2022 г.

Силистренските библиотекари честват годишнина от кончината на свой славен предшественик


Библиотечното дело в Силистренския край има множество свои светли имена, благодарение на които хиляди добруджанци са получили интелектуално развитие, за да се утвърдят в обществото с професия или със забележителна изява в определена област. Сред тях е и един човек, носещ рядко име - на писателя, моралиста Диоген, спящ в глинено гърне и разхождащ се по улиците през деня със запален фенер. Става дума за Диоген Вичев, кръстен на...гражданина на света, търсещ човека още преди 25 века.

Според публикация на Регионална библиотека Силистра, на 5 март 2022 г. отбелязваме 60-ата годишнина от кончината на един от първите библиотекари в град Силистра, който в продължение на шест десетилетия служи в крайдунавския град на книгите и техните читатели. Споменът за него е за патриот и човек с висок граждански морал, радетел за българска култура в трудно за Добруджа време в условия на на чужда административна власт в т.нар. румънски пероид.

Диоген Вичев е роден на 14 февруари 1874 г. в Силистра, възпитаник на някогашното славно Педагогическо училище. Завършва библиотечен курс в град Плевен през 1911 г. и по онова време с подкрепата на читалищното ръководство се стреми да набави най-доброто от книжните издания. След установяването на румънска власт в Силистра, той се противопоставя на опитите за унищожаване на библиотеката. Заедно със свои съмишленици успява да скрие книгите в частни домове за по-добри времена. Арестуван е, но се спасява от ареста и заминава за Букурещ, а после и за София.

Връща се в Силистра, когато за кратко през 1918 г. градът е български и поема отново грижата за библиотеката. За него книгите и библиотеката са били съдба, поради което е известен като „вечният библиотекар, както силистренци с уважение са го наричали. Бил е и драматург към театралната трупа – издирвал е български пиеси и ги е предлагал на режисьорите. Висшият читалищен съвет го награждава с грамота и златна значка за народополезна дейност, а през 1954 г. получава орден Кирил и Методий” I степен.

Започнатата на 1 май 1913 г. първа инвентарна книга на библиотеката е дело на Диоген Вичев. В нея с красив почерк са изписани постъпилите книги. Много от книгите във фонда на Библиотеката от края на 19 и първата половина на 20 век са достигнали до нас отново благодарение отново на Вичев. За силистренската културна общественост Диоген Вичев остава като символ на всеотдайност и любов към книгите и библиотеката.


Заслужено неговото име днес носи една от залите, в която се провеждат различни събития на Регионална библиотека „Партений Павлович” в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар