четвъртък, 10 март 2022 г.

С „Енджой Холидейс“ Варна от Силистра до Анкара, Кападокия, Коня, Ескишехир и Бурса

Кападокия – „земя на красиви коне“, земя на феномени, обгърната в мистика и загадъчност, излязла от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а около 5 века човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Тук Апостол Павел води първите християни и се счита за родното място на Св. Георги. 

Екскурзия "AНКАРА – СОЛЕНОТО  ЕЗЕРО – ЮРГЮП – КАПАДОКИЯ – АВАНОС – КОНЯ – ЕСКИШЕХИР – БУРСА".

Дата на тръгване - 19.04., дата на връщане - 25.04.2022 г.   Цена за записвания след 10.03.2022: 555 лв  при отпътуване от Силистра. Посредничество: 0878386532 и месинджър във Фейсбук: www.facebook.com/jordan.georgiev.71.

Ден 1: Отпътуване вечерта от Силистра в 17:30 ч. през Варна и Бургас по маршрут ГКПП Малко Търново– Истанбул – Анкара. Нощен преход. 

Ден 2: Пристигане в Анкара и пешеходна обиколка – Цитаделата, символ на Анкара – най-старата част на града; Музей на анадолските цивилизации (експозициите представят артефакти от времето на палеолита и неолита). Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 3: Закуска. Отпътуване за Юргюп със спирка по пътя за снимки на „Туз Гьолу” (Соленото езеро). Юргюп е разположен сред невероятен пейзаж от „вълшебни комини“ и скали с невероятни причудливи форми, ваяни хиляди години от природните сили. Известен е с хубаво вино, ръчно изработени килими и с хотели и със заведения, поместени в скалите. Сред най-забележителните явления на региона са останките на подземни селища, някои от тях достатъчно големи, за могат да се настанят в тях до 30 хиляди души. Общо 40 са населените места от този тип – от села до големи градове, но само няколко са отворени за посещение.

Най-известните са Деринкую и Каймаклъ – предвидено е посещение на един от двата града, които изобретателните обитатели са създали във вулканичен туф, напълно незабележими на 70-80 м под земята – мрежи от улици и тунели, водещи до подземни площади с различни функции, зърнохранилища, конюшни, църкви, кладенци, оръжейни, жилищни помещения, трапезария с изсечена в скалите маса, помещения за кухни и др.

Счита се че подземните градове датират от  1900 – 1200 пр. н. е. и са били използвани като убежища по време на нападения. Настаняване в хотел. По желание посещение на традиционно заведение с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция. Вечеря. Нощувка.

Ден 4: Закуска. Еднодневна обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод (допълнително заплащане) - крепост Учхисар, разположена на най-високото възвишение, и най-голямото скално образувание, откъдето се открива удивителна гледка към цялата местност. В скалата се виждат издълбани църкви, както и жилища, много от които днес са дом на гълъби. Посещение на Гьореме (Ориентировъчни входни такси: Крепостта  Учхисар – 30 TRL, Гьореме – 45 TRL, Подземен град – 35 TRL; Зелве – 15 TRL)  – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най-старата от които е от 4 век: Църквата на Сандала с отпечатъка от стъпалото на Иисус и Църквата с ябълката, църквата „Св. Барбара“, която е с мотиви от Иконоборския период.

Гьореме е поклонническо място с уникални пещерни селища, изсечени в скалите домове и цели дворци, които са под защитата на ЮНЕСКО, както и светини на православието: школата на свети апостол Павел, стенни образи на светци, библейски сюжети в древни фрески и др. Кратък престой при Долината на камилите. Програмата продължава с Пашабаа и Зелве – природни феномени и музеи на открито – „приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра, изсечени в скалите църкви и монашески килии, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там. Посещение на грънчарско ателие в Аванос – „меката на грънчарството“, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността. Посещение на ритуала дервишите – „Сема”. Вечеря. Нощувка.

Ден 5: Закуска. Отпътуване за гр. Коня и посещение на музея на ислямския философ Мевляна Джелалeдин Руми от ХІІІ век, създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши, търсещи любов, толерантност и познание чрез практиката на въртене, изпадайки в подобно на транс състояние. Вечеря. Нощувка.

Ден 6: Закуска. Отпътуване за Ескишехир – градът на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа. Името означава „Стар град“ и действително има добре съхранена стара част, която впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения. Ескишехир същевременно е и град със съвременен облик, град на университети и паркове, изключително цветен, красив и подреден. Едно от най-разкошните бижута на града са мостовете на река Порсук, които вечер се превръщат в цветна феерия. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 7: Закуска. Отпътуване за България. Спирка и кратък престой в Бурса – четвърти по големина в Турция модерен град, който същевременно е съумял да съхрани автентичните си културни богатства и очарованието на Ориента. Бурса е като оазис с много градини и паркове, поради което е наречен „Зелена Бурса“. Разположен е на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия - най-вече великолепни и висококачествени шалове. Свободно време за разходка, пазар и посещение на търговски център. Пристигане в България късно през нощта. 

Цената включва:

- транспорт с комфортен туристически автобус;

- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Анкара при настаняване в двойни и тройни стаи;

- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Ескишехир, при настаняване в двойни и тройни стаи;

- 2 нощувки със закуски и вечери в хотел3*/4* в Кападокия при настаняване в двойни и тройни стаи;

- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Коня при настаняване в двойни и тройни стаи;

- посещение на гр. Коня, Ескишехир, Анкара, фотопауза при Соленото езеро;

- пътни и туристически такси;

- медицинска застраховка за лица до 65 год. ; -представител на туроператора по време на пътуването.

Цената не включва: 

- еднодневна обиколка на забележителностите на Кападокия с посещение на Гьореме, Учхисар, Ълхара, Пашабаа, Зелве – 35 евро (включва транспорт и екскурзоводско обслужване, входни такси се заплащат отделно);

- турска вечер с неограничена консумация на напитки, танци от различни региони на Турция – 25 евро;

- ритуал на въртящите се дервиши („Сема“) – 25 евро; 

- Полет с балон – при запитване и при възможност и налични свободни места;

- входни такси на туристическите обекти и лични разходи;

- медицинска застраховка за лица над 65 год. – 15 лв.;

- настаняване в единична стая – 145 лв.

- застраховка „Отмяна на пътуване“ – при запитване

Обявената цена е на човек настанен в двойна/тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека. Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната ценаq се реализират при мин. 20 туристи.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност. Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност, т.е. ако има подходящ човек: туроператорът не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна. 

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: валидна международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (оригинал + копие). Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната. Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка „Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. „Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100003408 „ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 0700 17 241.

Няма коментари:

Публикуване на коментар