неделя, 27 март 2022 г.

Автори от Силистренско сред представители на други градове в сборник със статии за Добруджа

Етнологът д-р Йордан Касабов е сред авторите в излезлия миналата година от печат сборник „Събор на преселението”, съдържащ научни статии, спомени, снимки и краеведски разкази, представен на миналогодишното издание на Международен форум „Българско наследство” в град Балчик, с участие на автори от Украйна, Молдова, Румъния и България (сред тях освен Касабов и други от Силистра и Тутракан). Те са посветени на северодобруджанските българи и на техните наследници. 

За осмото издание през м. август 2022 г. той е поканен за пореден път заедно с краеведи и  университетски преподаватели от Силистра, Тутракан и Алфатар. Другото присъствие в сборника от Силистренския край е разказът „Питаш ме за Румъния? Ще ти разкажа за България” от неиздадената книга на Стоянка Костова Павлова „Бели сънища“, разкриваща трагичните белези на живота на фамилия преселени българи от село Черна от  Северна Добруджа в село Нова Черна в Южна Добруджа.

Сбърникът е издаден по повод проведения през август и септември м.г. Събор на преселението, организиран от Сдружение „Българско наследство” и от НЧ „Дора Габе-1940” в добричкото с. Дъбовик по проект на МИГ „Балчик - Генерал Тошево”. Според публикация във в. "Балчишки телеграф", "Сборникът е отражение на тежките съдби в миналото на българите от Северна и Южна Добруджа и посочва множество примери за силата на добруджанския дух, за съхранената българска идентичност, за опазения български език и вяра, за устойчивите празнични традиции, за многообразния фолклор".

В Сборника си дават "среща" народните певци Иван Георгиев и Галина Дурмушлийска; добрите приятели на Силистра: роденият в Добрич проф. Венцислав Димов и доайенът на българите в Букурещ Лука Велчов - възпитаник на силистренския педагог Пирин Бояджиев; изследователят Райна Кцарова, доц. д-р Галя Петрова-Киркова от АМПТИ „Проф. Асен Диамандиев” - Пловдив (разработка за песенния фолклор на преселците от Северна Добруджа); етнографът д-р Галин Георгиев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар