понеделник, 24 януари 2022 г.

Силистра вече знае и визията на Северната порта на древния Дуросторум

От споделена публикация в профила във Фейсбук на проф. дин Георги Атанасов от РИМ Силистра научаваме, че Силистра вече има визия и за т.нар. северна порта на някогашната римска крепост дуросторум. За какво става дума: "През декември 2021 г. по време на спасително археологическо проучване във връзка с реконструкцията на ВиК мрежи в гр. Силистра екип от археолози, включващ доц. д-р Олег Александров, д-р Ева Димитрова и Мириян Пантелеев, откри част от западната кула на северната порта (porta praetoria) и канала, минавал под портата, на легионния лагер Дуросторум (Durostorum).

Тя е изградена от споени и обилно залети с бял хоросан обработени средни по големина каменни блокове. Ориентирана е в посока С – Ю с 4-5° отклонение в посока СЗ – ЮИ. Разкрита е на дължина 2,2 м и на ширина 1 м. Запазена е на височина 1,11 м. Начинът на градеж на портата е идентичен с този на югозападния ъгъл на крепостната стена на Дуросторум, открит от Пети Доневски.

Северната порта на Дуросторум е построена в началото на II в., когато след победата на император Траян (98-117 г.) над даките на това място е дислоциран 11-и Клавдиев легион (Legio XI Claudia), а разрушаването ѝ се датира към края на III в. с монета на император Проб (276-282 г.), какъвто е и случаят с легионния лагер Нове (Novae) и неговата източна порта. Демонтажните дейности и в двата лагера са свързани с разширяването на укрепената им площ съответно в северна посока в Дуросторум и в източна в Нове.

По своето устройство и размери разкритата част от северната порта на Дуросторум се доближава най-много до фаза I на южната порта в легионния лагер Нове, а разположението на канала е сходно с това на този при северната порта на Нове – и той е изграден по-близо до западната кула на портата.


Откриването на северната порта, както и вече известният югозападен ъгъл на Дуросторум, дават възможност да бъде изяснена планировката на легионния лагер. Тъй като северната порта се разполага в средата на късата страна на лагера, е възможно възстановяването на трасето на северната куртина, а имайки предвид разположението на югозападния ъгъл, ще бъде възможно реконструирането на трасето и на останалите стени – западната, източната и южната, при това с голяма прецизност.

Нещо повече: предвид факта, че легионните лагери се изграждат с идентична планировка, е възможно трасирането на основните улици – via praetoria, via principalis, via decumana и обиколната via sagularis, както и разположението на легионната principia главната сграда в крепостта".

Според кореспонденция на БНР, "Археологическо откритие в Силистра хвърля нова светлина върху най-ранния период на римската фортификация на Дуросторум - днес Силистра.То е направено по време на изпълнение на ВиК проект. Открити са част от западната кула на северната порта и каналът, минавал под портата на легионния лагер, разположен да пази границата на Римската империя в началото на II век. Откритията се случват по време на втората фаза на т.нар. воден цикъл, който тече от ноември миналата година на територията на Силистра. Сформирани са четири екипа археолози, които да наблюдават работата на изпълнителите на проекта на ВиК.

До момента по време на строителните дейности археолозите са попаднали на стени на римски сгради от IV-VI веки на довеждащи водопроводи от различни епохи. Според учените това показва, че водоизточниците са били постоянни и са захранвали града в продължение на близо 1 300 години. Най-значителното откритие с голяма научна стойност е на екипа на доц. Олег Александров от Великотърновския университет - открито е мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум. „Става дума за част от главната порта на легионния лагер. Легионният лагер в Силистра е вторият изобщо на територията на българската страна, позициониран на границата на Римската империя в началото на II век. Оттогава Силистра съществува като селище. Попаднахме именно на тази най-ранна структура. Откритието ще позволи маркирането на границите на легионния лагер с главните му сгради и улици, допълва археологът.

Находките са много, уточнява доц. Александров. От много епохи – II-III век, късноантични от IV век, от V-VI век, от Средновековието имаме много находки, че чак до ново време. Легионният лагер е с големина 400-450 мОткритието коригира представите на учените за римския легионен лагер, коментира проф. Георги Атанасов от РИМ - Силистра.„Ние го смятахме, че е 22 хектара. Благодарение на това откритие вече го редуцираме на 18“. Главната порта е най-комуникативната порта, от нея нататък е селището, пояснява проф. Атанасов.  По думите му е налице огромна агломерация от около 90 хектара укрепена територия.

„В България само Филипопол има такава голяма укрепена територия“. Очаква се проучванията на археолозите да продължат 2-3 месеца. Ще бъде ли спрян проектът на ВиК и каква ще е съдбата на направеното откритие? „Тази структура няма как да бъде демонтирана и да се изпълни инвестиционният проект. Структурата ще бъде запазена“, посочи доц. Александров. По думите му тръбите ще я заобиколят.

Както е известно, и при изпълнение на предишни проекти в града преди няколко години, археолозите са натъкнаха и на други останки от инфраструктура в древна Силистра: религиозни храмове, части от улици и други постройки, стари пещи за керамика. В Археологическата експоция на Регионалния исторически музей е представена в 3D изпълнение макет на крепостната стена и на основните сгради в някогашната римска крепост.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар