петък, 7 януари 2022 г.

На Йордановден като на Богоявление

В Силистра Доростолска митрополия, а в Тутракан – Тутраканска духовна околия на Русенска епархия, както и в други населени места местните православни енории в област Силистра проведоха традиционни събития в храмове и параклиси по повод Богоявление (Йордановден). В основата им са празнични литургии в чест на покръстване на Иисус Христос в р. Йордан, водосвет, тържествени шествия (в Силистра с участието на Градски духов оркестър) и ритуалът „хвърляне на кръста във вода“.

 
В катедралния храм „Св. св. Петър и Павел“ в богослужението, водено от митрополит Яков – духовен водач на Доростолска епархия, участваха екипите на областния управител Ели Тодорова и на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Заедно с тях и с гражданството бяха представители на различни институции, които са съпричастни на миряните в празничните прояви.
 
20-годишният Галин Стоев, който е сред младежите – учещи и работещи едновременно, улови кръста в Силистра в ритуала на Богоявление. В него се включха 9 плувци, от които двама са именици, а поне един е бил победител в ритуала в предишни години. Парични и материални награди за смелчаците бяха осигурени от Доростолска митрополия, община Силистра, Областна администрация Силистра – икона на тема „Тайната вечеря“ (специално за първенеца в своеобразната обредна надпревара), и други институции.
 
Празникът ще се запомни с това, че, въпреки пандемията, традицията бе спазена, с надеждата как това няма да се отрази фатално върху развитието на коронавирусната инфекция с арена на действие в Силистра. Ще запомним също, че кметът Найденов отново в духа на предищшни времена е градоначалникът, е участвал в носенето на една от иконите по време на шествието.

Както винаги в този ден, подобно на мене,  всеки именик има възможност да получи поздрави във връзка с Йордановден, след който следва друг голям празник - Ивановден. Чест имен ден на всеки, който се припознава като адресат навръх Ивановден! Знаем от статистиката - много сте в България, а и по света - кой наречен в класически вариант, кой в стар, но незабравен от именната ни система. Е, винаги има и модерни иновации - важен е коренът, наричането, посланието и не на последно място - самочувствието, че носиш древно и символно име.
Чувствам се безкрайно много задължен да благодаря на всеки, който ме почете с глас на живо или по телефона - дори и в късна доба, когато всеки празник отмалява и си тръгва (с надеждата догодина пак да се яви). Благодаря на хората, сред тях и много непознати, които прецениха, че заслужавам накъдрено с пожелания словце, симпатична картичка или кратък, но ударен коментар под обща публикация в чест на йордановците.
Благословен да е всеки, който праща и препраща изпълнена с доброта мисъл в знакови дни от календара, намирайки време да награди с нея роднини, приятели и като цяло - хора от цялото общество, включително и в безкрайния виртуален свят на социалните мрежи. В дни като днешните, изпълнени с много тревоги по различни поводи, с управленски и медийни атаки с всякакво - често и неясно, намерение, имаме необходимост да се подкрепяме, за да заобичаме не само себе си, ала и другите, дори когато някои от тях в определен момент са ни наранявали.
Честит пореден празник, облечен в обредност, днес подчинена на идеята за вечността на кумството и побратимството, на които е покровител св. Йоан Предтеча!

Няма коментари:

Публикуване на коментар