петък, 21 януари 2022 г.

Възстановка на Бабинден на Група за автентичен фолклор "Добруджа" при НЧ "Доростол" в Силистра

Народният празник, именуван Бабинден, е сред най-интересните, разнообразните, най-шарените откъм словесност и ритуалност в календара, завещан ни от нашите деди. Още повече, защото е посветен на продължаването на рода и на…бабуването, т.е. израждането и свързаното с него тайнство. В миналото всяка махала е имала своята…баба, която е в основата на този важен момент за всяка жена и съответно за нейното семейство, а и за цялата фамилия.

Група за автентичен фолклор „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол“ е сред самодейните формации, които всяка година по това време възстановяват Бабинден. И така вече над 30 години – най-често в условията на читалището – ветеран на духовността в Силистра, с продължение с гостувания на представляващи властта лица в различни ведомства и институции.


През последните поне пет години, напоследък и заради ограниченията, свързани с коронавируса, ритуалът се случва в дома на 77-годишната Мария Христова, която е родом от Алфатар, и е организатор на етноклуба. Тя е поредната с това библейско име, която влиза в ролята на вездесъщата баба, благодарение на която се ражда животът. Поредната, защото в клубната история на групата е имало и други, като нея, сред които блести името на 91-годишната Мария Лазарова, предшественичка на „поста“.

Освен с ритуалите, наричанията, посрещането и изпращането на гостите, даряванията на бабата и приемането на нейните благопожелания, празникът е запомнящ се и със своята трапеза. Разбира се, и с…блажните си песни, които трудно достигат до ушите на мъжете. Освен ако, както е било в миналото, не бъдат пресрещнати насред улицата, за да получат някой и друг пиперлив коментар по свой адрес, или овреме не се откупят, както подобава, според традицията. Любопитна подробност: в годините на социализма, оказва се, представителите на т.нар. силен пол са били по-щедри в сравнение с днешните си събратя.

Колкото до софрата, тя не минава без павурче с греяна ракия и бъклица с вино – от най-хубавото, както и без подбрани ястия – в Добруджа това са вечната баница, ешмерията (десерт – динен мед с брашно), сладки фундички (тестени сладки във вид на панделки), туршия и др. Накратко: спазване на традицията и веселба да има – както винаги, това е в основата на всеки български празник.

 Йордан Георгиев, Блог ВЕРСИНАЖ

Няма коментари:

Публикуване на коментар