понеделник, 10 януари 2022 г.

Живеещ в Истанбул силистренски художник планира изложба в родния си град


Живеещият в Истанбул художник Джошкун Сами, роден през 1973 г. в България и израсъл в град Силистра, планира да покаже своя изложба в Художествена галерия Силистра, научи ВЕРСИНАЖ от неговите родители – учител и медицинска сестра, които са в пенсионна възраст и продължават да живеят в крайдунавския град. Според директора на галерията Йордан Колев, имало е възможност изложбата да се случи още през 2021 г., но тогава по различни причини идеята не е осъществена. За нейната реализация предстоят нови уговорки в юбилейната за галерията година, открита най-тържествено преди половин век. Своя кръгла годишнина - 130 години от изграждането си, има и сградата на Галерията в Силистра, била в в миналото с предназначение на Педагогическо училище, административна сграда и гимназия. 


Талантливият творец със силистренски корен е завършил Университет за изящни изкуства в турския мегаполис, където, според сайта му www.djocko.com, редовно показва свои картини – за последно миналата година чрез своя самостоятелна изложба (най-малко 3 подобни в досегашната му кариера, една от които във Великобритания). Участва и в различни групови версинажи (над 30 от 2001 г. насам), включително с произведения за илюстрирани списания, книги с поезия, както и театрални плакати. Гостувал е преди няколко години със свои произведения в галерия „Теди“ във Варна, собственост на силистренката Йорданка Торнева. 

Въпреки че използва архитект урни и исторически препратки в своите произведения, Джошкун има афинитет и към формалистичната живопис (бел.-в живописта формализмът подчертава композиционните елементи – цвят, линия, форма и др., а не съдържанието, значението и пр.)Също от сайта разбираме, че „В някои от картините му лесно можем да видим как политическото е сведено до гротескното си измерение“, както и как „…в известен смисъл Сами се занимава със собствено изследване на призраците. И има основание за това: „В крайна сметка дневният ред на съвременните общества е оформен…от миналото“.

Рисунки на Джошкун Сами може да бъдат разгледани на адрес в интернет: www.djocko.com/drawings.html, както и картини: www.djocko.com/index.html. Допълнителна информация от автора чрез неговия имейл адрес: djocko@gmail.comСвои профили художникът поддържа и в социалните мрежи: Фейсбук, Инстаграм и Туитър, както и в специализирани сайтове за изобразително изкуство.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар