вторник, 11 януари 2022 г.

Половин век Художествена галерия Силистра - първа за юбилейната година изложба


През настоящата 2022 година своето забележително и достойно за внимание половинвековие чества Художествена галерия Силистра. Първата проява в юбилейната година е изложба на силистренски художници от различни поколения, която е актуална от 11 януари.

Чрез нея се усеща отношението на добруджанските творци към града, природата, хората и живота в "най-северния север", както в онези времена е нарекъл нашия край поетът и белетрист Стефан Поптонев. Настоящата година е знакова и за архитектурния символ на област Силистра - сградата на галерията, която е градена за педагогическото училище, но е била и с предназначение за административни нужди, както и средище на гимназия, преди да премине в сферата на хуманитарните дейности.
Днес тя приютява Галерията, Драматично-куклен театър Силистра в допънително направена пристройка, офиса на Областен информационенв център и на още една организация от неправителствения сектор. За известен период в едно от крилата на сградата в действие бе и киносалон, превърнат впоследствие в мини концертна зала.

Сайтът на община Силистра ни припомня: "На 3 март 1972 година на първия етаж в Галерията с уредник и бъдещ дългогодишен директор живописецът Йордан Кисьов, е подредена изложба с 250 творби. На тържествената церемония при откриването на изложбата, съответно и на новата галерия, присъства тогавашният държавен глава Тодор Живков.

На 24 май 1986 г. под ръководството на Георги Йорданов от Комитета за култура и художника професор Светлин Русев в Силистра се открива общата художествена изложба "Човек и природа". В оня момент цялата сграда е обявена за Художествена галерия - днес с директор Йордан Колев, който е скуптор. Понастоящем нейният фонд включва близо 1 500 ценни творби, закупувани или подарявани предимно преди 1990 г. Така или иначе, днес той съдържа майсторството на български класици, работили в началото и средата на ХХ-и век - Атанас Михов, Владимир Димитров-Майстора, Петър Урумов, Данаил Дечев, Бенчо Обрешков, Карл Йорданов, Васил Бараков, Павел Метеоров.

А също така показва с достойнство и изкуството от периода на 60-те до 80-те години на миналия век, върху който пада и основната тежест на галерийния облик чрез творбите на Илия Петров, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Васил Стоилов, Ненко Балкански, Борис Иванов, Васил Захариев, Борис Шаров, Дечко Узунов, Вера Недкова, Здравко Александров, Светлин Русев, Димитър Киров, Георги Божилов, Петър Чуклев, Стоян Цанев, Емил Стойчев, Любомир Прахов, Георги Чапкънов и др.".

Разбира се, сред тях са и картините - неподправени свидетелства на времето, на редица силистренски творци. В днешно време галерии в област Силистра има в Тутракан и Дулово, както и малки експозиции в Алфатар (в зала в НЧ "Йордан Йовков") и в Посетителския център в Кайнарджа. Години наред в село Българка бе актуална частната изложба на художника Йордан Господинов. Читалището в Бабук също показва картини предимно на любителя на четката Енчо Добрев - общественик и бивш зам.-кмет на Силинстра. И в други читалища в областта се поддържат кътове с творби на местни художници, което е проява на отношение към техния труд.

В град Силистра своя галерия в продължение на поне две десетилетия поддържаше и художникът Константин Дончев, който и в момента е сред активните творци в крайдунавския град. Галерия бе на разположение до преди няколко години и в семейството на покойния вече художник - доайен Йордан Маринов - почетен гражданин на Силистра (основател на дружество на СБХ в Силистра през 1965 г.). През 1992 г. в Силистра бе създадена галерия "Теди", която впоследствие нейната собственичка Йорданка Торнева премести в град Варна, където съществува и в момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар