понеделник, 22 февруари 2021 г.

Майсторка на народни занаяти от Алфатар със свой сайт в интернет

Виктория Денева е майстор на народни занаяти в различни сфери, но е известна най-вече като професионалист за художествена обработка на дърво и дърворезба, което упражнява от 2000 г. насам, забеляза ВЕРСИНАЖ. Тя е член на Национална занаятчийска камара. Родом е от град Трявна, понастоящем обаче живее в град Алфатар. Определя като една от най-важните за себе си награди признанието Пазител на традициите 2012 в категория Занаяти, дадено й от Асоциация за развитие на узкуствата и занаятите. 

В навечерието на поредното си участие в базара на мартениците в Силистра тя пусна в действие своя сайт Етноработилница Виктория Денева, намиращ се в интернет на адрес dakota-bg.blogspot.com. В него 8 албума с различно съдържание показват нейни майсторски шедьоври. Споделила е линкове към сайтове на свои колеги, чиято работа следи, което дава възможност на посетителите да получат достъп до света на изкуството и в други напровления. 

Да припомним, че преди 7 години Виктория сключи брак със своя съпруг Денислав на церемония, пресъздаваща ритуала между Манол и Елица от филма „Време разделно”. Това стана в парк Пчелина в Лудогорието по време на национална фолклорна проява през 2014 г. Сайтът Офнюз припомня още: „Гости на събитието бяха около 1 000 души, облечени в народни носии и седнали на 5 трапези, дълги по 80 метра, с което участваха в поставяне на балкански рекорд за най-дълга сватбена софра. Гощавката бе с 300 погачи, половин тон вино, 200 кг сирене, 13 агнета и 7 казана със сварен боб”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар