сряда, 3 февруари 2021 г.

Хор „Седянка“ с 6 награди от 5 конкурса през последните години


Лидия Кулева с грамотата за участие в концерта в София

През 2021 г. се навършват 127 години от създаването на първата хорова формация в Крайдунавска Добруджа (хор „Гайда“), а миналата година отброихме 110 години от първия Събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен в Силистра. На практика с тези събития свързваме едно и също име – Смесен хор „Седянка“, който през последните десетилетия е част от Народно читалище „Доростол“, а едноименното музикално дружество е създадено през 1908 г. Негови представители или техни предшественици са били участници във въпросните, а и в много други събития и дейности, включително в т.нар. румънски период (1913-1916 и 1918-1940 г.).


"Седянка" в Черна вода, Румъния, дир. Лидия Кулева

Под ръководството на диригента Боев в първите години на десетилетието са реализирани концерти на местно и регионално нива (за Коледа, Великден и по различни поводи), както и участия в хорови събития в Балчик, Поморие (фестивал на православната музика) и др. В същия отрязък от време в историята на хора остават сведения за изяви в концерти и фестивали в чужбина – веднъж в Гърция (о. Корфу) и на няколко пъти в Румъния – в Черна вода и в Кълъраш.

В средата на десетилетието от новия век бе извършена замяната на дългогодишния диригент Димитър Боев с пианистката Лидия Кулева (за отбелязване – в своята история хорът е имал над 25 диригенти). Преди това в продължение на много творчески сезони тя е корепетитор на седенкари и познава отлично репертоара им. В цялостен вид за целия период част от него са над 500 са заглавия, сред които химни и маршове, обработки на народни и съвременни песни, православни и католически християнски песнопения.

Под диригентството на Кулева е възстановена традиция от 70-те и 80-те години на миналия век хор „Седянка“ да премерва всяка година своето вокално майсторство във фестивали и конкурси със сродни формации в България – в градовете Добрич (КК „Албена“), Велико Търново, Стара Загора, Русе, Хасково, Казанлък, Попово (Медовина), София (неприсъствено), както и в други страни – Румъния (Черна вода и Кълъраш), Кишинев (Молдова), Тузла (Босна и Херцеговина), Оломоуц (Чехия). Резултатът за последните няколко години е 6 награди, постигнати в пет конкурса, благодарение на упорития труд на диригентката и на частично обновения състав.


"Седянка" с дир. Димитър Боев

Не на последно място трябва да отбележим и провеждането на 12-ия Събор на хоровете от крайдунавските страни през 2016 г. със специалното участие и с партньорството на световно известния музикант Теодосий Спасов – земляк-добруджанец, носител на титлата „Кавалджия на планетата“. Заради световната пандемия засега за обозримото бъдеще остава планираното заедно с читалището и с община Силистра 13-о издание на събора, за включване в който отново има намерение да бъде поканен за участие знаков музикант, родом от Силистра, популярен у нас и по света.

По този начин се осъществява приемственост между поколенията и се реализира уважение към знаменитости, свързани с певческото изкуство в крайдунавския град. В същия дух са и последните инициативи с участие на хор „Седянка“: патриотичния концерт „Песен за България“ и Музикално-танцовата проява, посветена на 29 юни – Международен ден на р. Дунав.

Неизменно е включването на седенкари и във всички събития, реализирани от формациите на читалището, наследник на първото читалище „Надежда“ в Силистра, чиято 150-ата годишнина премина през 2020 г. с делова проява през паметника на възрожденеца Сава Доброплодни, както и с изложба за читалищното дело.

Последната изява на състава беше в коледния концерт, организиран през 2020 г. от община Оборище – София, проведен онлайн и излъчен в реално време в Ю ТУБ в интернет. В този концерт  силистренските хористи бяха единствени извън столицата. В същата проява се включи и камерна формация от хора, като част от изпълнителите на коледна песен с автор  Иван Неделчев (р-л на Рок клуб „Силистар“, който също е част от най-старото силистренско читалище)

Напоследък през годините са издадени по материали на хора два вестника под формата на „Паметен лист“, както и няколко рекламни дипляни с актуална информация за него и за предишни певчески формации. Десетки са публикациите в медиите за изявите в различни програми у нас и зад граница. През 2014 и 2019 години с концерти бяха чествани съответно 120-ата и 125-ата година от началото на хоровото пеене в Силистра. По покана на хора в града гостува за съвместна изява Камерна капела Полифония“, чийто създател е диригентът Ивелин Димитров, родом от Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар