сряда, 10 февруари 2021 г.

Великобританката Бени от с. Българка: Моето ателие е като пещерата на Аладин

Нашата съгражданка добруджанка Бернадет Легет, която всъщност е великобританка, дойде преди години от Албиона, за да живее в силистренското село Българка, къдетго е превърнала в...пещерата на Аладин ателието си за изработка на сувенири с различни техники. Това научаваме от публикация в нейния профил във Фейсбук. В малък текст тя обяснява също, че всичко произведено от нейните ръце отива за подаръци, включително за събиитя с благотворителна цел.


Заедно със своя съпруг Дъги, Бени бе в продължение на години сред благодетелите на Дом Димчо Дебелянов (вече закрит, а негова територия бе някогашната партийна резиденция в Силистра), провеждайки различни празници, базари и специални събития в помощ на децата. За участие в тях бяха привличани неведнъж и други английски семейства, повечето от които също живеят в България. Тяхна е и заслугата с помощта на самодейци от художествените състави за облагородяване на местното читалище в с ело Българка, носещо името на Васил Левски.

В архива на ВЕРСИНАЖ четем: В силистренското село Българка по свой начин постепенно светва интериорът в местното Народно читалище „Васил Левски“. „Голяма помощ в обновлението ни оказаха сем. Бернадет и Дъглас Легет от Великбритания, които имат къща в селото, е казал преди близо 6 години Дочо Титев като председател на читалището, готвещо се тогава за своя 25-годишен юбилей“.





Няма коментари:

Публикуване на коментар