понеделник, 8 февруари 2021 г.

За пъзела на политическия небосклон в област Силистра преди изборите за 45-о НС

Пъзелът с кандидатите за народни представители от 20-и МИР Силистра, борещи се за 4-те мандата в 45-ото НС на Република България, започва да се запълва бавно, но постепенно. Засега със сигурност е ясно, че водач на листата на БСП е Вяра Емилова, родом от Силистра, където е била местен и областен лидер на партията, както и зам.-областен управител, а в момента работи в НС в София. За отбелязване – сегашният соцдепутат от Силистра Стоян Мирчев, също ще е водач на листа, но този път в Пернишкия избирателен район. И още: за пръв път от 2001 г. насам силистренец родом ще начело на лситата на БСП в региона (от 2005 до 2017 г. винаги па били пратениции от столицата .

Очаква се настоящият депутат Александър Сабанов от Коалиция "Обединени патриоти", който също е родом от Силистра, където е бил председател на Общински съвет Силистра - 2008-211 г., да е начело отново на патриотичната формация ВМРО, този път в самостоятелно участие на партията в изборите.

В ход са номинациите на местните организации в ГЕРБ, които по предварителна информация завършват 8 февруари, за да бъдат пратени за избор и подреждане в Изпълнителната комисия в централата на партията в София. В момента народен представител е юристът Алтимир Адамов от Дулово.

Междувременно в Дулово местният Общински съвет на ДПС номинира почетния председател на партията д-р Ахмед Доган и настоящия партиен лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-депутатската листа в 20-и МИР Силистра. В момента народен представител на Движението е Рамадан Аталай.

Сред очакваните водачи също в Силистра, но в АБВ, е доц. Георги Кючуков от Варна, който бе водач на партията в листата и през 2017 г., а преди това е депутат в 43-ото НС, но от Черноморието.

Избирателите от региона с интерес очакват номинациите и на други претенденти за парламента – коалициите „ДБ-обединение“ и на " Мая Манолова, „Отровното трио“, „Движение 21“, ДБГ и др.", на партия „Има такъв народ“, както и на формации, които са алтернатива в полето на социалистите, на патриотите, на десните избиратели, евентуално и на ДПС, каквито винаги е имало, за да бъде разнообразна „колекцията“.

И няколко полезни припомняния за всички избори за парламент в област Силистра от 1991 г. насам – „30 години по-късно“ след първите демократични избори за Обикновено народно събрание:
- единствено партия ДПС е била винаги със свои представители от 20-и МИР Силистра (между 1 и 3 – най-много в изборите през 2005 (при 4 мандата на пропорционален принцип) и 2009 г. (в този избор имаше и мажоритарност при общо 5 мандата);
- БСП е отсъствала с добруджанско попълнение от Силистренския край в два парламента (през 2001 и 2014 г., като най-много – 3, са социалистите, избрани през 2004 г.);
- за първи път през 2017 г. от региона са избрани депутати от 4 политически сили (ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“ и ДПС);
- Георги Николов, Ана Миленкова, Кемал Еюп, Алтимир Адамов, Стефан Господинов и др. са преизбираните по още веднъж депутати в област Силистра;
- 6 жени са били наши представителки в парламента, при това от 4 политически сили – БСП, СДС, НДСВ и ДПС (Велислава Гюрова, Ана Миленкова, Филиз Хюсменова, Силвия Нейчева, Христина Георгиева, Невин Хасан).

Няма коментари:

Публикуване на коментар