сряда, 17 февруари 2021 г.

За любовта и пиянството от любов

Преди 10 години сайтът "Портал Силистар" публикува откъс от книгата ми "Да случиш на живот", иезлязла година по-рано. Тексъат в него бле посветен на п рпазника св. Валентин в навечерието на поредното отчитане на резултатите в поетичния конкурс "Любовта е пиянство и пиянство от любов". Десет годинти по-късно в навечмерието на юбилейното му 20-о издание ето отново онази словесна импровизация.

"14 февруари": "Един (празничен) ден от живота" - езическият "Трифон Зарезан" ("Другият светия") и католическият "Св. Валентин". От Клуба на анонимните алкохолици ни съветват: "Не сядай с тях!"...без "Покана"). Два празника, събрани в едно, за да изградят "Сюжет за играна пиеса". За да е достатъчно "Вдъхновение" -то от по "101 целувки" на "Странника", за "Отплата" в следващите "1001 нощи". Които, както всичко в този живот, ще минат като "Сън". Дори и когато "Не си отива лятото (т.е. детството) от нас" след поредното "Хладоизтление". Пристигнало с "Малки стъпки" "По брега на морето" като "Прохладна есенна любов"- Вълшебница". Наметната със "Снежен покрив", взет назаем от последната за сезона "Слана". 

Подобно на "Мъжко стихотворение от женски поглед". В което като верижна реакция с елементи на "Откровение" са рефрените "Кажи ми" ("Ти обеща"!), "Трябваш ми", "Бъди до мен" и "Бъди в мен". Така, както само "Една жена" лово". С ясното съзнание, че "В пиянство от любов...не се умира". "Пияна от мъка" по застинали в безкрая "Уловени мигове" "Нощ е". Истинско "Безсънно постоянство"). Всъщност, "Русалка", "Омаяна от любов". Защото, действиетлно, само "Любовта е пиянство...от любов". Но, "От пиянството ще се събудя" след неповторима "Любовна нощ", преминала "Като (кратък) сън". В името на прероденото "Утро на любовта". Когато ще е пак "Богохулствено" "Бяло". Истинска "Лудост"! 

Като в "Безлюдни улици след петък вечер", в която е изпита "На чашка" бутилката "Любовно вино" (А може би "Вино от любов"?). "Споделено" в компанията на разнежен "Емигрант" в неговата "Последна среща", преди отпътуването в новата му родина. И там ще го преследва като нахален "Гост" "Духът на виното", за да му припомня часовете на "Унес", заседнали в съзнанието му като натрапчив "Спомен", обречен да се превърне в "Заклинание". Което во веки веков ще се преражда като "Феникс". "За теб, любов"!

Забележка: Компилация от заглавията на стихотворенията в конкурса "Любовта е пиянство или пиянство от любов ‘2010"

Няма коментари:

Публикуване на коментар