неделя, 9 декември 2012 г.

След София прощъпулник и в Силистра на играта шоудаун




В Силистра е факт първият турнир по спорта шоудаун, който е игра за незрящи. Той е дело на Спортен клуб за хора с увреждания „Доростол 2011”. В него участваха четирима членове на клуба. На 4-то място е председателят му Добромир Удрев, а 3-ти е Румен Попов. На практика. На 1-во място е Седат Мусин, спечелил мача над единствената жена – Росица Русева, останала на 2-ро място. Тя е изненадата на турнира, защото е с най-малко тренировки, но се представя достойно благодарение на типичните за жените качества като упорство и прецизност.
Какво обясни Георги Гергов от София, който бе специален гост и съдия на турнира: „Спортът шоудаун е игра, адаптирана за незрящи, която е нова за България. През 60-те години на миналия век я измисля канадецът Джо Луис, за да може да се играе самостоятелно без чужда помощ. Впоследствие със своя сънародник Патрик Йорк двамата създават правилата на играта, познати и днес. От 1980 г. шоудаун е сред параолимпийските спортове. Междувременно се представя и като игра на свободното време. През година има световно първенство – м.г. в Литва, и европейско, тази година в Италия. Играта е развита в страна като Холандия, откъдето е световният шампион. Както и в северните страни, но напоследък и на Балканите”.
Словения най-напред е „внесла” спорта на нашите географски ширини, там вече има национални първенство с по около 40-50 души. Първенствата са отделно за мъже и за жени заради силата на удара. България е втората държава на Балканите, която го развива засега в София в СК по интеграция „Витоша” – от 17 септември 2009 г. насам с маса, внесена от Швеция. Направен е неуспешен опит да се произведе в Ямбол българска маса за шоудаун, но едва в София се произвеждат успешно 3 маси. Двете са в училищата в столицата за незрящи, а третата е пратена в Силистра по проект на местния клуб за хора с увреждания „Доростол 2011”. Масата е дървена с метална основа. Засега към Федерацията за спорт за хора с увреждания няма национални първенства, а се правят само вътрешни турнири, какъвто е и силистренският.
Шоудаун се играе с маска. Тренират се слухът, ориентацията и рефлексите, на практика участва цялото тяло. 364 см х 121 см са размерите на масата. Бордът на прозрачната или тъмночервена на цвят преграда е на 14 см над масата и под нея минава топката от пластмаса, в която има малки топчета, издаващи звуци. Играе с дървени хилки с по 9 см ширина, но на световни първенства се играе със 7 см. Вратата е нещо като джоб с диаметър от 30 см. Така играта прилича на „въздушен хокей”. Играе се на сетове до 11 т. с разлика от 2 т. При спечелени два сета се стига до победата, но има и вид, при който трябват 3 победи от 5 мача.
В СК за хора с увреждания в Силистра се развиват и други спортове като шахмат, спортна табла и канадска борба, начело с младия треньор Християн Маринов. Клубът има 4 медала и по лека атлетика, независимо че този спорт е отскоро на дневен ред в клуба (б.а.-Добромир Удрев е със златен медал на хвърляне на диск).
Християн Маринов допълва: „Имаме няколко изявени шампиони и мисля, че можем да развием спорта и в клуба за хора с увреждания. Канадската борба е подходяща за хора с увреждания, които играят на по-ниска маса и със стол. Четирима вече учат канадската борба и ходим на клубни състезания. Засега няма достатъчно хора за състезания заради липсата на партньори, тъй като има различните категории”.
На турнира по шоудаун в Силистра единственият гост от поканените бе Надежда Бобчева, общински съветник и приятел на клуба. Наскоро тя оjправила писмено питане до кмета на общината относно предварителната й информация, че част от прозорците на помещението на клуба в сградата на стоматологията са счупени. Било й официално отговорено, че клубът сам трябва да се погрижи за смяната на стъклата, тъй като и без това е на настанен при нисък наем, каквато е наредбата на Общинския съвет. Бобчева обещала  да осигури два комплекта за шахмат, предназначени за незрящи и така да последва примера на неговия председател д-р Мария Димитрова, лидер и на общинската организация на ГЕРБ в Силистра, подарила на клуба няколко спортни фланелки с клубното лого.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2563506423107.68780.1717521202&type=1

Няма коментари:

Публикуване на коментар