събота, 8 декември 2012 г.

Кулинарна астрономия и куклено шоу за благотворителна цел



        
Кулинарната астрономия на Народна астрономическа обсерватория „Галилео Галилей” и шоу на Кукления театър взе на „въоръжение” тази година силистренският „Ротари клуб” в проведения 8-и Коледен благотворителен бал. Младите астрономи подготвиха уникален астрококтейл с ястия във вид на планети, галактики и други небесни тела, а куклениците изиграха есенция от проектната си пиеса за юнака Келчо, Принцесата и Змея, за да подострят настроението на близо 100 ротарианци и техни гости.
„Средствата са предвидени за беседка и пейки в парка до автогарата, където вече сме засадили 50 дървета от 5 дървесни вида и сме оформили две нови пресечни алеи; както и за бъдеща книга за кулинарната астрономия и за рецепти на 180 традиционни добруджански ястия, представени на Празника на гърнетата в Сребърна”, заяви Евгени Георгиев, президент на клуба през настоящата ротарианска година. Средствата бяха събрани от томбола, търгове за рисунки и за кошници с производства на две месопреработвателни фирми. Съставът на Лидия Маркарян „Ли-денс” за пръв път бе поканен да участва в коледния ротариански бал. В него се включиха ротарианци от Русе, Тутракан и Кълъраш, както и президентката на „Лайънс клуб” Светлана Боева.
За пореден път поканата уважиха представители на политически партии като БСП, участвала с трима съветника и с ръководството на младежкото си обединение, както и на ГЕРБ, и Коалиция „Гражданско единство”. Своето отношение към ротарианския празник заяви и кметът д-р Юлиян Найденов, който се включи с благотворителна лепта от 200 лева. Задочно участие реализира със закупен куверт депутатът Антон Кутев, единствен от петимата ни народни представители, реагирал на поканата.
В годините ротарианската лепта е била адресирана към Дома за деца; детската млечна кухня; няколко учебни и социални заведения; регионалната библиотека; творчески състави и изявени млади хора от Силистренския край, както и за парка край монумента „1 800 години Силистра”. За близо 85 000 лева от 2002 година насам е инвестицията в талантливите и нуждаещите се, за забравените от институциите и за всички, към които клубът се е обърнал с лице по своя инициатива или по нечие навременно предложение.
Тази седмица благотворителните прояви в Силистренска област продължават. Наред са баловете на „Ротари клуб”-Тутракан и на „Лайънс клуб”, предвидени съответно за петък и събота. Също в края на седмицата е и юбилейното тържество на Земеделска кооперация „16-и декември” в село Гарван с председател Иван Добрев, една от първите създадени в региона в началото на 90-те години на миналия век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар