вторник, 3 септември 2024 г.

Силистренско-тутраканско участие с материали в най-новото издание „Форум“ на Сдружение „Българско наследство“ – Балчик

Излезе от печат "Брой 9" на списание „Форум“ – издание на Сдружение „Българско наследство“ – град Балчик, с председател Маруся Костова. В него са отразени доклади от едноименния форум, проведен през м. август 2023 г. Част от съдържанието са разработки на университетски преподаватели, краеведи и изследователи от Силистра. Два ат материалите са от панела, посветен на Васил Левски, а именно: „Псевдонимите на Васил Левски – код за мисията му на революционер“ (Йордан Георгиев) и „Левски, Каравелов и българската народна песен“ (доц. дфн Тодорка Георгиева, Валентин Петков).

Доц. Георгиева отделно представя книгата „Милостта на времето“ на етнолога д-р Йордан Касабов, чийто публикуван доклад е на тема „Скрити от погледа истини за етнодемографията на гагаузите“. Доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев" : „110 години от рождението на Пирин Бояджиев“ – представяне на учения, учителя и общественика, който е носител на званието „Почетен гражданин на Силистра“.
Докторантът в БАН Радослав Марков се представя с оригиналната разработка „Създаване и съхранение на 7D цифрови копия на културното наследство“. Валентин Събков – историк изследовател от Варна, работещ по темите за ВДРО и ДРО: „Забравените. Продължение“. Град Тутракан участва с двама души: Адриан Василев „Солаковият хан“ и Анастасия Якова „Светинята на Българя- Васил Левски“.
Във „Форум“-а за миналата година четем също материали от шестима професори, включително от историците д-р Пламен Митев и дин Калчо Калчев, българистката д-р Пенка Радева и университетската преподавателка Вера Бонева, от неколцина доценти – сред тях и на българистката от Кишинев д-р Елена Рацеева – заместник-председател на Научното дружество на българистите в Молдова, също от научни сътрудници от БАН и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар